Volg ons
Search
Close this search box.

Zal ik maar vertellen?

“Ik hoop dat ik het goed doe hoor, ik heb dit nog nooit gedaan. Zal ik maar gewoon beginnen met vertellen?” start Will Beljaars het gesprek, terwijl haar zus Diënne nog even thee haalt. Vanaf deze openingsvraag praat Will de rest van het uur enthousiast vol. Ze woont sinds vier jaar op Lambertijnenhof. Weer lekker dicht bij haar familie, na een tijd in Etten-Leur te hebben gewoond.

Diënne: “Hoe lang doe je er nu over om met de taxi naar moeder te gaan?” “Ons ma”, corrigeert Will haar zus. “O ja, daar heb je helemaal gelijk in, ons ma”, bevestigt Diënne. Will: “Binnen tien minuten ben ik bij ons ma met de taxi. Ik ga daar één keer in de maand naartoe, en vind het fijner als ze hiernaartoe komt. Hier heb ik mijn eigen spulletjes, en weet ik wat ik moet doen. Dat heb ik daar niet zo.” “Daarom hebben we ook afgesproken dat we voortaan samen op visite gaan hè? Dan haal ik je op en gaan we gewoon even op de koffie. Daarnaast komt ze dan regelmatig hierheen en ik kom natuurlijk vaak bij je op de koffie”, legt Diënne verder uit. “En we bellen elke donderdag om even bij te kletsen”, aldus Will. Ze is de jongste thuis, zus Diënne en broer Ad zijn ouder. Ze heeft haar hele jeugd thuis gewoond, en kent de omgeving hier dan ook goed. Op Lambertijnenhof was er meteen veel herkenning toen ze mensen van haar tijd op de Zonnehof zag, speciaal onderwijs voor kinderen tot 18 jaar.

Leuke dingen

Tijdens ons gesprek merkt Will op dat vrijwilligster Coby het Ontmoetingscentrum binnenloopt. “Mag ik haar even roepen, of is dat raar?” vraagt Will. Natuurlijk mag dat. “Hé Coby, kom eens even hierheen als je wil. Ik ben bezig met een gesprek voor het krantje”, roept ze. Coby: “O dat is leuk, voor het magazine. Wat doen wij zoal samen?” “Jij haalt me vaak op voor een bakje koffie en we gaan samen fietsen. Ik kan ze niet missen hoor”, vertelt Will over Coby met een brede glimlach. “En we gaan elke twee weken naar het Breicafé hier. Dan puzzel je wat, of we breien of haken. Maar ga jij maar snel verder, ik zie je van de week weer, hè Will”, Coby zwaait en gaat weer verder.

Niet alleen met Coby doet ze leuke dingen, ook heeft Will het naar haar zin op de dagbesteding van S&L Zorg, en doet ze in haar vrije tijd van alles. “Op de dagbesteding maak ik kaarsen in de Kaarsenmakerij, en ook schalen van papier”, begint Will over haar activiteiten. Diënne: “Ja, van papier-maché, en wat doen jullie met de kaarsen en schalen?” “Die verkopen we, ook in het winkeltje (red. Kunst&Zo). En ik dans ook bij Genie. Dat vind ik erg gezellig op donderdagavond. We zijn dan gezellig bij elkaar, met een grote groep om mee om te gaan. Ik dans altijd met mijn rollator”, vertelt Will enthousiast. En of ze kan dansen? Ze lacht: “Ik heb hier pas opgetreden, toen kwam Genie het voordoen voor iedereen. Dat was leuk.”

Will en Diënne - zussen - verwant - S&L Zorg

“En ik fiets ook graag. Kan ik dat verhaal vertellen?” Will kijkt haar zus vragend aan. “Haha, ja hoor Will, vertel maar”, reageert Diënne. “Vroeger had ik thuis een leenfiets, maar toen kreeg ik ook een rolstoel. En je mag dan niet allebei hebben. Dat vond ik heel jammer, maar de rolstoel had ik echt nodig. Nu heb ik een paar jaar geleden een eigen fiets gehad voor mijn verjaardag. Dat vind ik zo leuk. Ik fiets er heel graag op, ga er overal mee naartoe”, straalt Will. Terwijl we naar buiten lopen om nog even naar haar fiets te kijken, vertelt Will gewoon verder. “Ik woon op een hele gezellige woning. In de zomer is er een barbecue met familie, met de begeleiding doe ik boodschappen en andere leuke dingen. En we doen alles samen, zoals afwassen en de tafel dekken. Dat vind ik fijn om te doen. En iedereen is gewoon heel aardig.”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud