Volg ons
Search
Close this search box.

Het is zo leuk!

Bij binnenkomst op de groep staan de cliënten al op mij te wachten en ik word dan ook enthousiast begroet. Ik ben vandaag op bezoek bij Kelly Aarts, vrijwilliger bij de dagbestedingsgroepen Senso op Sterrebos. Kelly maakt regelmatig smoothies voor de cliënten, en ook vandaag staat de blender al klaar. Ik ben benieuwd.”

“Eerst kregen de cliënten na het eten altijd een fruithapje, maar zo dicht op het eten werkt dat eigenlijk niet zo goed. Het is niet echt gezond om direct na het middageten fruit te eten en ook vinden sommige cliënten het niet lekker. De smoothies vinden ze vrijwel allemaal wel lekker en dit is ook makkelijker voor hen.” Zo vertelt Kelly terwijl ze het fruit snijdt en de smoothies bereidt.

Aan de slag

“Ik kwam thuis te zitten met een Wajong-uitkering, maar wilde wel bezig blijven. Ik ben toen op internet gaan zoeken naar vrijwilligerswerk en kwam S&L Zorg tegen op een website met vrijwilligerswerk. Dat leek mij wel wat, dus heb ik meteen gebeld.” Kelly begon met één dag per week vrijwilligerswerk in het Ontmoetingscentrum. Dit bleek toch niet helemaal bij haar te passen en ze kwam bij de cliënten van de Senso-groepen terecht. “Er was hier behoefte aan een vrijwilliger om iedere cliënt meer persoonlijke aandacht te kunnen geven. Het lage niveau van de cliënten sprak mij aan, maar ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest doen. De eerste dagen was het nog zoeken naar activiteiten en contact met de cliënten, maar ik vond het gelijk al heel leuk!”

Vrijwilliger Kelly Aarts - Dagbesteding Senso Sterrebos - S&L Zorg

Dat is inmiddels alweer een jaar geleden en Kelly werkt nu drie dagen in de week op de Senso-groepen op Sterrebos. En dat doet ze nog steeds met veel plezier. “Ik weet nog dat de eerste dagen echt voorbij vlogen. Toen dacht ik nog: dat is omdat alles nieuw is. Maar een jaar later vliegen de dagen nog steeds voorbij, omdat het zo leuk is.” Niet alleen het werk, maar ook de doelgroep spreekt haar erg aan. “Ik vind het mooi om te zien hoe cliënten die niet kunnen praten met hun ogen, gebaren en lichaamstaal toch kunnen communiceren”, vertelt Kelly terwijl een cliënt nieuwsgierig komt kijken en even aan mijn haar zit.

Weer aan het werk

Kelly hoopt in de toekomst wel weer te kunnen gaan werken. Door haar vrijwilligerswerk is ze er al wel achter dat ze dat graag in de gehandicaptenzorg wil gaan doen. Ze grijpt als vrijwilliger dan ook haar kans om ervaring op te doen en om zichzelf te bewijzen. En dat is niet zonder succes. Cliëntbegeleider Gerda van Oers vult aan: “We missen Kelly echt als ze er niet is. Ze werkt erg zelfstandig en is voor ons daardoor echt een toegevoegde waarde op de groep. Ook kan ze echt de tijd voor een cliënt nemen, waardoor iedereen genoeg persoonlijke aandacht krijgt.” Om haar vrijwilligerswerk goed te kunnen doen, heeft Kelly ook gebruikgemaakt van het opleidingsaanbod van S&L Zorg. Ze heeft bijvoorbeeld de cursus ‘Verstikken en Verslikken’ gevolgd, zodat ze cliënten veilig kan helpen bij het eten en het drinken. “Deze cursus is voor mij wel echt een vereiste om op deze groep te kunnen werken. Veel van mijn werk is juist die ondersteuning bij het drinken of eten. Maar ik vind het voor mezelf ook gewoon heel prettig om te weten wat ik moet doen.”

Klaar

Inmiddels zijn de smoothies klaar en gaan de cliënten aan tafel zitten. Sommige cliënten moeten hierin gestuurd worden en andere minder. Kelly heeft duidelijk ervaring, want ze weet precies wie er meer begeleiding nodig heeft bij het aan tafel gaan en wie niet. “We maken altijd echt een moment van het drinken van de smoothies. Dan blijft het voor iedereen overzichtelijk en het is ook rustiger voor de cliënten”, sluit Kelly af. Dat de smoothies lekker worden gevonden is duidelijk te zien. De bekers worden snel leeggedronken en er wordt zichtbaar genoten!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud