Volg ons
Search
Close this search box.

Het is een hele fijne onderbreking in mijn werkweek

Op een heerlijke zomerse dag ontmoet ik Ivo op het Centraal Kantoor van Sterrebos. Ivo doet sinds 2017 vrijwilligerswerk bij S&L Zorg. “Ik ben wat vroeg hoor! Ik heb net lekker geluncht met de bewoners van de dagbesteding en ik dacht ik loop gelijk door”, roept hij door de gang, terwijl ik aangelopen kom. Hoewel ik Ivo nog maar één minuut ken, voel ik direct zijn aanstekelijke enthousiasme en vrolijkheid.

Roosendaal raakt

Eenmaal aangekomen bij het Ontmoetingscentrum begint Ivo te vertellen: “Zo vaak als het kan doe ik op donderdagochtend vrijwilligerswerk bij Creatief 1, hier op Sterrebos. En nu vraag jij je zeker af hoe ik hier terecht gekomen ben?”, grapt hij. Hier ben ik inderdaad benieuwd naar. “Ik ben juridisch adviseur bij gemeente Roosendaal. Daar organiseerden ze ieder jaar ‘Roosendaal Raakt’. Dat is een maatschappelijke middag voor ons als ambtenaren. Tijdens zo’n middag gingen we op pad om iets goeds te doen voor de maatschappij. Hierdoor kwam ik in 2017 bij S&L Zorg terecht. Ik gaf aan graag iets te willen doen met bewoners waarmee je veel interactie had. Helaas lukte dat die middag niet. Ik heb toen gevraagd of ik dan misschien in mijn eigen tijd die ochtend op de dagbesteding vrijwilligerswerk mocht komen doen en dat kon”, legt hij uit.

“Ik kan met dit vrijwilligerswerk iets voor de bewoners betekenen, maar zij betekenen eigenlijk nog veel meer voor mij.”

Vrijwilligerswerk is pure ontspanning

Door Roosendaal Raakt was Ivo verkocht en wilde hij vrijwilligerswerk blijven doen bij S&L Zorg. Hij werd ingedeeld bij Creatief 1 op Sterrebos en dat bleek een succes. “Sindsdien ben ik nog steeds vrijwel iedere donderdag te vinden bij deze dagbestedingsgroep, om vermicelli-letters te plakken en vazen te maken van papier-maché. Het is voor mij pure ontspanning!”, lacht de ambtenaar. “Nee, maar even serieus, je zit tussen de bewoners, je kunt een beetje slap ouwehoeren met ze, je geeft lijm aan of scheurt papier in stukjes. Het stelt misschien allemaal niet zoveel voor, maar voor mij is het iedere keer weer zo genieten. Vooral omdat je hen zo ziet genieten. Het is echt een wisselwerking. Ik kan met dit vrijwilligerswerk iets voor de bewoners betekenen, maar zij betekenen eigenlijk nog veel meer voor mij. Het is een hele fijne onderbreking in mijn werkweek”, stelt hij.

3x toeteren

Ivo houdt het niet alleen bij het maken van kunstwerken. Hij gaat er ook graag met de bewoners op uit om ‘gewone dingen’ te doen. “Ik vind het altijd leuk om met de bewoners dingen te doen die ik vroeger als kind deed. Laatst hebben we samen een kartonnen bord gemaakt met daarop de tekst ‘3x toeteren’.Met dat bord zijn we naar een rotonde gelopen. Bijna alle voertuigen toeterden. We hebben de hele ochtend lol gehad”, vertelt de vrijwilliger lachend. “We zijn ook een keer gaan belletje lellen hier in de wijk en een tijdje terug heb ik via Taxi De Groen een touringcar geregeld. Alle bewoners mochten aan het raam zitten en onderweg zijn we ergens gestopt om een worstenbroodje te eten en een bakje koffie te drinken. Het was eigenlijk heel simpel, maar de bewoners hadden een geweldige ochtend. Dat is toch prachtig!?”, vertelt Ivo trots.

Broodje kroket

Soms blijft Ivo, net als vandaag, wat langer dan gewoonlijk om te gaan lunchen met de dagbestedingsgroep. “Zo af en toe organiseren Lia (cliëntbegeleider bij Creatief 1, red.) en ik een verrassingslunch. We zeggen dan van tevoren expres niets, want anders zijn de bewoners de hele week door het dolle heen”, lacht Ivo. “Vandaag namen we ze spontaan mee naar het Ontmoetingscentrum en kreeg iedereen een broodje kroket. Wederom een heel simpel uitje, maar ze hebben het er ongetwijfeld nog heel de dag over”, vertelt hij. Volgens Ivo leer je hier daarom ook echt relativeren. “Als je ziet wat de bewoners hier soms niet kunnen of niet mogen, puur omdat ze verstandelijk beperkt zijn, en dan nog zo kunnen genieten van de allerkleinste dingen. Dan leer je al heel snel dat jouw ‘problemen’ niets voorstellen en dat je blij mag zijn met alles wat je hebt en wat je kunt”, sluit Ivo af.

vrijwilligerswerk

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud