Volg ons
Search
Close this search box.

Van vrijwilliger naar medewerker

“Ik heb nog wel een mooi verhaal voor in de Echt”, zegt teamleider Elisa Swanink terwijl ze ons kantoor binnenloopt. “Een jaar geleden is in onze woning een jongen gestart met vrijwilligerswerk, Thomas heet hij. Inmiddels is hij stagiair en over een paar maanden komt hij officieel bij ons in dienst. Goed hé?” Nou en of! Ik bel Thomas op en een tijdje later spreken we elkaar voor dit verhaal.

Thomas is 18 jaar en is tweedejaars student aan de opleiding Social Work. “In het eerste jaar van mijn studie ben ik gestart met vrijwilligerswerk bij S&L Zorg. Ik ga met de bewoners naar buiten om te wandelen en te fietsen, we spelen spelletjes, voetballen in de tuin, noem het maar op. Al eerder raakte Thomas in aanraking met S&L Zorg. “Toen ik op de middelbare school zat heb ik een dagje meegelopen in Wouw. Dat vond ik al erg interessant en leuk. Toen ik in het eerste jaar van mijn huidige opleiding vrijwilligerswerk moest zoeken, dacht ik al snel aan S&L Zorg. Ik heb toen een mailtje gestuurd naar Sabine (coördinator vrijwilligerswerk, red.) om een kopje koffie te komen drinken. Daarna kon ik al vrij snel aan de slag”, vertelt Thomas.

Vroeg uit je bed

Ondanks dat zijn verplichte uren er al lang en breed op zaten, besloot Thomas toch te blijven als vrijwilliger. “Ik ben de hele zomervakantie gebleven en ik doe het nog steeds. Begeleiders hebben niet altijd de tijd om met de bewoners mee naar buiten te gaan en dingen te ondernemen. Ik vind het mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Ja, je moet er iets vroeger voor uit je bed in het weekend, maar je geeft deze mensen zoiets moois ervoor terug.”

Een mooie kans

“In het tweede jaar van mijn opleiding was ik op zoek naar een stage. Toen ik dit vertelde aan mijn collega’s opperden ze al snel dat ik hier stage moest komen lopen. Het sprak me meteen aan. Zo kon ik de bewoners nóg beter leren kennen. Ik krijg goede begeleiding en vind het fantastisch om hier te mogen werken. Het is een erg leuke groep bewoners met een matig verstandelijke beperking. Ik vind het mooi om ze te zien groeien en ze hierin te begeleiden. Ze kunnen niet volledig zelfstandig wonen, maar elk stapje is er één.”

En bij een stage alleen bleef het niet. Een tijdje geleden kreeg Thomas een baan aangeboden in de woning. Thomas: “In mei kom ik hier officieel in dienst als cliëntbegeleider niveau 2. Het is een mooie kans voor mij. Het is leuk, interessant en gevarieerd tegelijk. En daarnaast sluit het natuurlijk heel goed aan op mijn studie, maar ook op mijn toekomst.”

“Ik ga mee naar buiten, dans en zing met ze en we doen lekker gek.”

Serieuzer

Met het in dienst treden als medewerker stopt Thomas als vrijwilliger in de woning. Thomas: “Ik doe hier nu vrijwilligerswerk in de weekenden en straks ga ik natuurlijk ook weekenddiensten draaien. Dan zou het iets teveel worden voor mezelf en voor de bewoners wellicht ook verwarrend. Als vrijwilliger doe ik geen zorgtaken. Ik ga mee naar buiten, dans en zing met ze en we doen lekker gek. Als medewerker wil ik straks wel iets serieuzer zijn.”

vrijwilligerswerk

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud