Volg ons
Search
Close this search box.

Van oude boeken tot sierlijke vogel

Het is tegenwoordig niet te missen waar KUNST&ZO Roosendaal zit. Zodra je het gebouw van Kellebeek College binnenloopt zie je meteen de grote letters van de naam prijken op de glazen wand. We stappen het atelier binnen en begroeten alle kunstenaars die aan het werk zijn.

Echte kunst

Tot voor kort heette het nog de Kadosjop. Begin september kregen zij de naam KUNST&ZO, net als de galerie op Lambertijnenhof. Begeleider Judy Lodiers vertelt: “We doen nog steeds precies hetzelfde hoor! Maar, deze naam past ons veel beter, we maken namelijk ook gewoon echte kunst.” Terwijl we door het atelier lopen zien we dan ook vele mooie kunstwerken in wording. Zo is Melissa bezig met het rollen van strookjes papier, waar ze vervolgens een mooie fotolijst van maakt en is Astrid met ecoline de eerste lijnen van een paddenstoel aan het zetten.

Sierlijke vogel

Wat ons meteen opvalt is de grote, sierlijke vogel van papier-maché, waar Magda en Judy druk mee bezig zijn. Hoe lang ze er al aan werken weten ze niet precies. Judy: “Ik denk ongeveer een halfjaar, het is een heel project hoor!” Magda is een harde werker, dat zien we direct. Terwijl Judy en ik aan het praten zijn, werkt Magda hard door. Judy: “Dat is in eerste instantie ook de reden geweest waarom we deze vogel zijn gaan maken. Magda maakt altijd schaaltjes van papierreepjes van oude boeken en magazines, die plakt ze op een mal en zo ontstaat er een nieuwe schaal. Doordat ze altijd zo hard doorwerkt, hadden we opeens heel veel schalen staan. We wisten in het begin niet wat we met alle schalen moesten doen. Toen kwam het idee om ze om te vormen tot een nieuw object.”

“Dertig jaar Sterrebos is gewoon een stukje van mijn leven, het hoort er bij.”

Nee is niet altijd nee

De vogel is al grotendeels af, alleen een naam ontbreekt nog. Judy oppert om de vogel ‘Magda’ te noemen. Magda schudt duidelijk nee. Judy: “Magda zegt vaak in eerste instantie nee. Bij haar is nee echter niet altijd nee. Haar eerst negeren en daarna uitdagen en zelf even weglopen leidt vaak tot verrassende resultaten.” Hoewel Magda niet veel zegt, geniet ze van alle aandacht die ze krijgt van de bezoekers bij KUNST&ZO. Judy: “Als er iemand uit de school even binnenloopt, weet Magda met haar stralende blauwe ogen, zonder woorden, contact te leggen. Handenwrijvend neemt ze complimentjes over haar werk in ontvangst.”

Uitdaging

“Voorspelbaarheid, en daardoor rust, haalt Magda uit repeterende handelingen zoals kralen rijgen, borduren, papier scheuren en plakken. Magda werkt daarom erg graag aan de vogel”, vertelt Judy. Dat geldt trouwens voor de meeste kunstenaars bij KUNST&ZO. Judy: “Vaak werken ze met dezelfde technieken. Wel proberen we alle kunstenaars uit te dagen om ook nieuwe dingen te proberen.”

KUNST&ZO

Al 30 jaar samen werken

Bijzonder is dat Magda al dertig jaar op Sterrebos woont en ook al dertig jaar op de groep bij Judy werkt. Niet voor niets ook de reden van ons bezoekje vandaag. Judy: “Doordat jullie ons vroegen voor dit interview realiseerden we ons dat we elkaar al dertig jaar kennen, daar sta je eigenlijk helemaal niet bij stil. Veel cliënten ken ik al heel lang, maar voor mijn gevoel zijn ze helemaal niet ouder geworden. Pas als ik foto’s terugkijk van die tijd, zie ik dat er toch echt al dertig jaar verstreken is. Dertig jaar Sterrebos is gewoon een stukje van mijn leven, het hoort er bij. Net als de cliënten.”

Leukste baan

Dertig jaar op dezelfde dagbestedingsgroep klinkt saai, maar is het niet. Judy legt uit: “Doordat mijn collega’s veel creatieve ideeën hebben, vul je elkaar aan en word je steeds weer opnieuw uitgedaagd. Op die manier is elke dag weer anders. Tja, Ik heb wel echt de leukste baan hoor. Want hoe leuk is het als je zelf creatief bent, dat je die passie met je werk kunt combineren?”, besluit Judy.

We lopen nog een rondje langs alle kunstenaars en dan zit het er weer op. We zwaaien iedereen uit en ik beloof dat ik een aantal Echts naar het atelier toe stuur, zodra het magazine klaar is. “En als er dan Echts over zijn, weten wij er wel raad mee hé, Magda!”, zegt Judy lachend.

Naast Magda hebben ook andere kunstenaars van KUNST&ZO aan de vogel gewerkt. Zo heeft Doortje haar bijdrage geleverd door een mooi patroon te borduren en zorgt Anne voor een mooi kleurtje.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud