Volg ons
Search
Close this search box.

Tijd om te kijken wat ik echt wil

Een tijd geleden kwam Mike van Eekelen terecht in een burn-out. Dit deed hem beseffen dat hij wilde kijken naar wat hij nu eigenlijk écht leuk vond om te doen. Hij nam contact op met Sabine de Kok (vrijwilligerscoördinator bij S&L Zorg) en sinds dit voorjaar doet hij vrijwilligerswerk bij twee dagbestedingsgroepen op Lambertijnenhof om te kijken of de zorg iets voor hem is.

“Sinds de burn-out ben ik op zoek naar wat ik nu eigenlijk wil. Ik twijfel om terug te gaan naar de de voedingsmiddelenindustrie, maar leerkracht worden of de zorg lijkt me ook leuk. Ik ben erachter gekomen dat ik zowel een technische als een empathische kant heb. Qua werk heb ik altijd de technische kant gekozen, maar ik merk dat ik daarin af en toe vastloop. Daarom wilde ik nu mijn empathische kant testen met dit vrijwilligerswerk”, zo begint Mike zijn verhaal.

Stukje veiligheid en vertrouwen

Die empathische kant bevalt Mike tot nu toe erg goed. Mike: “Op maandag doe ik vrijwilligerswerk bij Werken 2, dat is een groep bewoners met een lichte of matige verstandelijke beperking. Op donderdag doe ik vrijwilligerswerk bij Leren / werken 5. Dat is weer een hele andere groep, want daar gaan bewoners heen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. De afwisseling tussen die twee groepen is ontzettend leuk en bevalt me goed.” 

Het geeft je zo’n warm gevoel. Dat gun ik iedereen.

Dat het twee hele andere groepen zijn, merkte Mike al snel. “Wat ik bijzonder vind aan de bewoners met moeilijk verstaanbaar gedrag is dat je ze echt moet leren kennen. Bij de groep waar ik op maandag heenga kijken sommige bewoners de kat uit de boom, maar vaak zijn ze al snel op hun gemak en kletsen ze honderduit tegen je. Bij mijn groep op donderdag is dat anders. Daar duurt het wat langer voordat ze zich veilig voelen bij je. Zij kunnen zich verbaal natuurlijk ook veel minder goed uiten. Begrijpelijk dus dat ze eerst goed aftasten. Maar als ze je eenmaal kennen is het prachtig. Laatst in de gymzaal was één van de bewoners een beetje onzeker en pakte toen mijn hand vast. Dat is voor hem op dat moment een stukje veiligheid en vertrouwen. Zoiets geeft je zo’n warm gevoel. Dat gun ik iedereen”, vertelt Mike.

Vrijwilligerswerk is altijd van toegevoegde waarde

Hoewel Mike nog niet weet of hij zich straks ook daadwerkelijk laat omscholen tot cliëntbegeleider, is vrijwilligerswerk volgens hem wel ideaal om kennis te maken met verschillende beroepen. “Op de middelbare school moet je eigenlijk al een keuze gaan maken voor wat je in de toekomst wilt. Dat vind ik echt heel vroeg. Als ik toen al vrijwilligerswerk op verschillende plekken had gedaan, had ik misschien beter geweten wat ik moest kiezen”, blikt Mike terug. Mike raadt het vrijwilligerswerk dan ook iedereen aan. “Of je nu wel of niet weet wat je wil, vrijwilligerswerk is altijd van toegevoegde waarde. Zowel voor de bewoners als voor jezelf. Als je nog twijfelt zou ik het altijd gaan doen!”, sluit hij af.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud