Volg ons
Search
Close this search box.

Snoepjesafdeling

De kussens liggen op de loungeset. We gaan zitten, samen met begeleidster Sandra van der Sloot en bewoner Arjan de Jongh. Hij begint direct: “Ik werk bij de WVS, op de snoepjesafdeling. Snoepen mogen we niet hoor, dat doe ik ook niet. We sorteren en verpakken alles. Als er bijvoorbeeld witte chocola door de bruine is gelopen, is het niet goed. Die haal ik er tussenuit. En de rijstwafels moeten in een doos. Zeven van de blauwe, zes van de rode en drie groene. En als er geen werk is, gaan we naar een andere afdeling. Anders zitten we ook maar stil”, vertelt Arjan.

Uitstapjes

“Ik ben Arjan tegengekomen op de voormalige locatie Vogelenzang. Toen die locatie ging sluiten, mocht ik kiezen en koos ik voor de Potgieterlaan. Dus Arjan en ik zijn hier samen heen gekomen. Ik ben na mijn opleiding begonnen met werken bij S&L Zorg. Tussendoor heb ik nog een paar kleine uitstapjes naar andere organisaties gemaakt, zoals Sovak. Maar ik wil niet meer weg, zou hier tot aan mijn pensioen willen blijven werken”, vertelt Sandra.

De woonlocatie aan de Potgieterlaan is een groot huis met een bijbehorende grote tuin. Dichtbij zijn winkels te vinden, zodat cliënten makkelijk zelf op pad kunnen voor een boodschap. Er woont een groep cliënten boven, en een groep cliënten beneden. Als het rustig is op de woning wordt er samen gegeten en opgetrokken. “We gaan met de woning naar de disco’s, en ik ga ook met een paar mensen naar de soos”, gaat Arjan verder. “En we hebben een eigen groentetuin”, vult Sandra aan. “Ja, daar in de bakken in de tuin. Tomaten, munt, aardbeien. Daar maken we soms salades van of soep.”

Potgieterlaan S&L Zorg Roosendaal - Begeleid zelfstandig wonen

Dagindeling

Sandra: “In de ochtend gaan Arjan en Jan als eerste naar hun werk, rond half acht. De slaapdienst is er dan nog voor de bewoners die beneden wonen en een deel van de bewoners die boven wonen. Als die weg zijn, vertrekt de slaapdienst rond tien uur, na het opruimen van de boodschappen en dat soort dingen. Dan is er tot drie uur ‘s middags niemand hier op de woning, iedereen is dan aan het werk. Daarna begint de late dienst en later sluit de slaapdienst aan. Op donderdag zijn hier de meeste cliënten vrij.”

Arjan: “Donderdag is mijn vrije dag. Dan ga ik altijd met mijn vrijwilligster Lia naar de stad. We lunchen, doen boodschappen, maken mijn bril, halen koffiepads. ‘s Avonds ga ik dan zwemmen. En ik heb een eigen computer op mijn kamer.” Sandra: “Daar maak je veel gebruik van. Je kijkt filmpjes over allerlei onderwerpen. Van auto’s die in elkaar worden gezet tot parades in Rusland, glasblazers en de brandweer. Gelukkig heb je sinds kort een nieuwe, want die oude was wel erg langzaam.“

Zelfstandig

“Ik ga altijd op de fiets naar de stad. Vroeger had ik een driewieler, maar nu weer een gewone fiets. Daar kan ik goed op fietsen. Ik woonde ook eerst bij mijn ouders, toen ik jonger was. Nu woon ik hier en dat is erg fijn. Mijn ouders zijn allebei overleden helaas. Ik heb alles zelf geregeld”, gaat Arjan verder. Sandra: “Zijn vader kwam elke zaterdag langs met verse vis. Dat is nog niet zo lang geleden. Zijn moeder is al wat langer geleden overleden. Samen met zijn bewindvoerder heeft Arjan bij allebei alles mee kunnen regelen. Welke koekjes hij wilde, de toespraak en de muziek. En je nicht Barbara heeft daar mee geholpen.” “Met Barbara bel ik elke week. Dat heb ik allemaal geregeld ja. En toen mama overleed, heb ik papa getroost”, knikt Arjan. “Toen was je heel sterk, dat klopt, en een grote steun voor je vader”, zegt Sandra.

We gaan nog even mee naar boven om een indruk van de woning te krijgen. “Nu vergeten we Cilia bijna”, zegt Sandra als we ook nog even op de kamer van Arjan mogen kijken. Hij heeft een grote verzameling legoblokjes, gekregen van zijn vader. Maar ook een uitgebreide DVD-collectie en boekjes. “Cilia is mijn vriendin. Zij woont op Sterrebos en om de week gaan we bij elkaar op de koffie. En met onze verjaardagen gaan we uit eten. Heel leuk. Vergeet je je tas trouwens niet, die staat daar nog”, rondt Arjan oplettend af.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud