Volg ons
Search
Close this search box.

Samen sociaal bezig zijn

Iedere dinsdag en donderdag vindt er binnen de dagbestedings-groepen van S&L Zorg en TanteLouise een uitwisseling plaats. Deze gemengde dagbestedingsgroep is voortgekomen uit een pilot van de gemeente Bergen op Zoom in het kader van de invoering van de WMO. Het meer samenbrengen van cliënten van verschillende zorginstellingen draagt in eerste instantie bij aan meer met minder doen, maar brengt nog veel meer. Daarom is de pilot na twee jaar omgezet naar een definitief project.

Nanon Dominicus, vaste begeleidster van de dagbestedingsgroep, vertelt over deze unieke samenwerking: “De ouderen die hier op donderdag vanuit TanteLouise naar Lambertijnenhof komen, zijn beginnend dementerend. Zij ervaren hier een leuke interactie met cliënten van S&L Zorg. Het voegt iets toe voor onze cliënten, een mix met andere zorginstellingen. Zij zijn van alle deelnemende cliënten de enigen die intramuraal wonen, dus het is zeker een stukje verrijking, dat contact met andere cliënten en op dinsdag ook een andere omgeving.”

Samen sociaal bezig zijn dagbesteding ouderen

“De start van deze samenwerking was een grote uitdaging, we moesten er een eigen draai aan gaan geven. Een andere draai, want de activiteiten en spellen zijn net anders dan normaal. Onze cliënten leven soms in vrij kleine werelden en zijn erg op zichzelf en hun werkje gericht. Dit proberen we in deze groep te doorbreken, het gaat juist om het samen doen. Het geheel heeft een breder maatschappelijk karakter. De ene cliënt sluit direct aan bij een groepje ouderen en hun gezelschapsspel, terwijl de andere cliënt geleidelijk aan zijn of haar individuele werkje even los kan laten. Hun wereld wordt uiteindelijk groter en dat is mooi.”

“Wat anderzijds weer erg mooi is om te zien, zijn de ouderen die zich ontfermen over onze cliënten. In het begin was het even zoeken, want onze cliënten moeten zeker niet als zielig en afhankelijk worden gezien. Maar nu is er een balans ontstaan in het zorgen voor elkaar en het respect naar elkaar. En dit draagt allemaal enorm bij aan de eigenwaarde. Ook bij cliënten van TanteLouise. Je ziet hen echt opbloeien in die verzorgende en ondersteunende rol, weer even net als vroeger. Vooral de oudere dames gaan weer heerlijk moederen.”

“Zij zien het echt als een uitje.”

“De locatie van Lambertijnenhof heeft een grote meerwaarde. We zitten hier aan het bos, hebben dieren, de Melanen, het is voor velen echt weer even genieten. Zo hebben een paar oudere heren in deze groep vroeger in de groenvoorziening gewerkt, die genieten hier echt in onze zintuigentuin. En andersom genieten onze cliënten al enorm van het busritje op dinsdag naar de andere groep. Zij zien het echt als een uitje.”

“We starten iedere donderdag om 09.30 uur en willen alle cliënten zoveel mogelijk structuur bieden. Dat doen we met verschillende activiteiten. Zo gaan we altijd een rondje wandelen en warm eten in het Ontmoetingscentrum. De cliënten ervaren dit echt als uit eten gaan en vinden het heerlijk.”

“Verder bewegen we op muziek en doen we veel spelletjes, zoveel mogelijk gezamenlijk. Met als doel samen sociaal bezig te zijn. En vooral niets moet, we doen wat we leuk vinden. We hebben een stel lieve vrijwilligers die niet alleen koffie verzorgen, maar vooral ook spelletjes begeleiden en er komt ook altijd een begeleider van de andere organisatie mee. Het is een prachtige uitwisseling!”

Hoe mooi is dat?

Dianne van Loenhout, Teamleider Dagbesteding: “Nog niet iedereen binnen Lambertijnenhof is bekend met de uitwisseling. Aan mij de taak om medewerkers en cliënten enthousiast te maken. We hebben te maken met ouder wordende cliënten binnen de organisatie, dus er zal steeds meer vraag zijn naar deze vorm van dagbesteding. Hoe fijn is het dan om op deze manier elkaars krachten te bundelen en elkaars kennis te delen? En kijk naar de warme maaltijd die de dagbestedingsgroep iedere donderdag nuttigt in het Ontmoetingscentrum. De groep gaat lunchen in het OC aan een tafel die weer gedekt is door de cliënten die werkzaam zijn in het OC en hen ook bedienen. Hoe mooi is dat?”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud