Volg ons
Search
Close this search box.

Meten is weten!

We hadden het niet beter kunnen plannen, ons interview bij de tuin op Sterrebos. Het is namelijk een zomerse dag, ook al is het pas april. Het team van de tuin zit een welverdiend bakje koffie te drinken in de zon. We worden vrolijk begroet en aan iedereen voorgesteld. Het liefst blijven we met iedereen even kletsen, maar we zijn hier niet zomaar. We hebben afgesproken met Rini. Rini woont op de locatie St. Theresiastraat in Roosendaal en werkt bij de tuin. Samen met begeleider Melvin Trommelen laat hij ons zien hoe een dag bij de tuin eruit ziet.

Slopen

We nemen plaats in de blokhut die op het terrein staat. Terwijl wij nog even wachten op Melvin steekt Rini al enthousiast van wal. Rini: “Ik werk nu al twee jaar bij de tuin. Vijf dagen in de week. Het liefst sloop ik pallets totdat ze helemaal kapot zijn.” Zodra Rini het over slopen heeft begint hij helemaal te stralen. Melvin: “Dat doet hij echt het allerliefst. En van de materialen die overblijven maken we dan weer hele mooie producten, zoals bijvoorbeeld vogelhuisjes of laatst met pasen een houten paashaas. We staan ook een aantal keer per jaar op markten. Daar verkopen we producten die we zelf maken.”

Badeendjes

Al snel hebben we door dat Rini overal helpt waar hij kan. Melvin: “Rini is een echte aanpakker, hij wil altijd werken.” Rini vertelt wat hij allemaal doet: “Ik sloop pallets, ik help mee bouwen aan de nieuwe volière en ik schuur hout met schuurmachine.” Melvin lachend: “En dan zeggen we altijd dat het hout net zo glad moet zijn als een babyhuidje hé, Rini?” Verder maakt Rini elke dag het bad van de eenden schoon. Hij legt uit: “Elke dag is het water vies, dus maak ik het schoon.” Hij laat ons zien hoe hij dat doet. Behendig spuit hij de badkuip schoon en daarna poetst hij alles nog eens extra op met de spons. De eenden blijven voorzichtig op afstand. Na een paar minuten is Rini klaar en kunnen de eenden weer heerlijk badderen.

Volière

Melvin: “Bij de tuin zijn we volop bezig met nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn we bijvoorbeeld hard aan het bouwen aan de nieuwe volière. De oude volière was namelijk echt aan vervanging toe. Ditmaal pakken we het professioneel aan. We hebben beton gestort en alles wordt goed opgemeten, want meten is….” “Weten”, vult Rini aan. “Dat roep ik hier elke dag hoor!”, zegt Melvin lachend. En die oude volière, die moet straks natuurlijk nog gesloopt worden vraag ik mezelf hardop af. Rini begint direct te glunderen en knikt driftig. Melvin lacht: “Ja, daar kijkt Rini al weken naar uit!”

Minoes

Op de tuin zijn ook veel dieren te vinden. Rini vertelt: “We hebben nu eendjes, kippen, vogels en vissen.” “Vergeet je er nu niet één?”, zegt Melvin. Rini denkt hard na. “Oh ja! Minoes, natuurlijk.” Melvin: “Die poes kwam op een dag aangelopen en is niet meer weggegaan. Ze vertroetelen haar hier te goed denk ik.” De wens van de tuin is om nog meer dieren te mogen verzorgen. Melvin: “Bijvoorbeeld geitjes of alpaca’s, dat zou echt super zijn. In de toekomst willen we zeker meer aaibare dieren verzorgen. Op die manier wordt het nog leuker om even binnen te wandelen in onze mooie tuin. Maar dat gebeurt nu ook al hoor. En iedereen is altijd welkom om een lekker bakje koffie te drinken bij ons. De poort staat voor iedereen open!”

“Hij is altijd vrolijk. Een echte positiviteitsgoeroe.”

Ontspanning

Naast het harde werken is er ook ruimte voor ontspanning. Melvin: “Elk jaar gaan we met de groep een dagje naar de kerstmarkt in Antwerpen, varen in de Biesbosch en lekker barbecuen met elkaar. Binnenkort doen we ook weer mee aan de Tragel Games.” Rini legt uit wat ze dan doen: “Dat is een sportdag, er zijn allemaal spelletjes zoals ballen gooien en knuffels werpen. Heel leuk.” Melvin vertelt: “Het is zo’n leuke groep. We ondernemen graag zulke activiteiten met hen. En met Rini in de groep is het altijd gezellig! We noemen hem ook wel eens het blije ei. Hij is altijd vrolijk. Een echte positiviteitsgoeroe.”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud