Volg ons
Search
Close this search box.

Meer dan alleen sporten

De dagbesteding is net begonnen. Van verschillende kanten begroeten cliënten mij met een ‘Goedemorgen!’ op de gang. Al snel herken ik Janneke Veltkamp aan haar sportieve werkkleding. Ik heb met haar afgesproken bij de Sportzaal op Lambertijnenhof voor een interview samen met cliënte Monique Willigers. Een leuke manier om eens een kijkje te nemen bij de afdeling Sport van S&L Zorg.

“Wat zie je er mooi uit vandaag!”, roept Janneke als Monique aan komt lopen, “Waarvoor is dat?” “Nou, dat weet jij heus wel hoor”, zegt Monique glimlachend. Monique zegt trots tegen medewerkers die langslopen dat ze gaat praten met Janneke, en ze lijkt een beetje zenuwachtig. En dat mag natuurlijk, want het is ook spannend, zeker met in het achterhoofd dat ze straks nog mooi op de foto wordt gezet.

Monique wil me eerst de kaarsenmakerij laten zien; de dagbestedingsgroep waar ze dagelijks naartoe gaat. Na een korte rondleiding zoeken we een rustiger lokaal op. In de sportzaal zijn net een aantal cliënten begonnen met hun programma, dus daar gaan we straks naartoe.

Volle agenda

“Monique komt iedere week sporten”, begint Janneke, “daarnaast komt ze ook eens per week zwemmen, aquarobics.” “Dat is wel heel leuk, maar ik hou niet zo van haasten. Ik wil liever ook niet elke maandag, dan word ik gek”, lacht Monique. Al snel blijkt waarom ze soms moet haasten. “Ik vind het heel leuk om te knutselen en tekenen, en ook om kaarsen te maken. Soms dansen we ook op dagbesteding, niet elke dag hoor! En ik ga op vrijdag altijd naar de soos en ik dans een avond bij dansvereniging Genie. Op maandag kook ik bij de kookclub; we hebben gisteren pannenkoeken gebakken. En o ja, ik ga ook nog naar de vriendschapskring. In het weekend slaap ik dan uit, dan mag ik zo lang blijven liggen als ik wil. Niet de hele dag hoor”, lacht Monique. Een drukke dame kunnen we wel zeggen.

Janneke Veltkamp sport gymzaal bewegen

Vooral veel bewegen!

Ik vraag Janneke wat meer te vertellen over de Sport. “Bij de afdeling Sport Lambertijnenhof werken we met drie bewegingsagogen. Babette, Kim en ik”, begint Janneke haar uitleg over de Sport Lambertijnenhof en Sterrebos. “We zijn de hele week werkzaam op het gebied van sport en cliënten; meestal groepsgewijs en in sommige gevallen individueel. Meestal is het zo dat we in de ochtend óf in de middag in het zwembad of de sportzaal zijn, dit wisselt elkaar af. Sommige cliënten hebben een tijdelijke vraag, het grootste deel komt hier structureel. Hoewel we het sporten noemen, gaat het veel verder dan sport alleen. We proberen per week zoveel mogelijk cliënten iets moois te bieden en proberen hierbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoefte en interesse. Als je rolstoelafhankelijk bent, heb je vaak veel baat bij de beleving van het water in het zwembad. Even uit die rolstoel en vrij en ontspannen zijn in het water. Ook als je mobieler bent, is het ontzettend belangrijk om op een laagdrempelige manier te kunnen genieten en om te leren in het zwembad. Bewegen is gedrag, niet enkel sport. Sport is een middel om te leren. Met bewegingsactiviteiten kunnen we cliënten ervaringen bieden die een beroep doen op hun sociale vaardigheden, cognitieve vaardigheden of de lichamelijke mogelijkheden. Daarnaast kan het ook bijdragen aan een stukje ontlading. Dat kan weer een positief effect hebben op het gedrag en welbevinden van de cliënt.”

Niet alle cliënten vinden sporten leuk, de uitdaging zit erin om toch een manier te vinden het voor iedereen aantrekkelijk te maken. Monique vult aan: “Dat doen ze heel erg goed hoor. Ik doe best veel sport bij Janneke. Soms moeilijke oefeningen en soms makkelijke oefeningen.” Janneke: “We doen samen oefeningen die er op gericht zijn haar meer zeker te maken, vooral in haar manier van lopen. Hiervoor ondernemen we verschillende bewegingsactiviteiten die een uitdaging vormen voor Monique. Omdat het lukt, merkt Monique dat ze dingen wel degelijk kan. Deze ervaringen kan ze dan in de dagelijkse praktijk gebruiken, zodat het letterlijk stap voor stap weer beter gaat.”

Gezellig met de groep

Vanuit de afdeling Sport worden ook recreatieve activiteiten met beweging georganiseerd. Denk hierbij onder andere aan de alternatieve wandelvierdaagse, de reguliere Bergse fietsvierdaagse of de zwemvierdaagse. Ook is er de jaarlijkse deelname aan de Tragelgames, een grote sportdag voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast gaat er elk jaar een aantal cliënten op wintersportvakantie en op zeilkamp. “Voor cliënten zijn dit vaak activiteiten waar enorm naar uitgekeken wordt en die resulteren in grote trots en een overwinningsgevoel! Al deze activiteiten kunnen we realiseren dankzij de vele vrijwilligers die helpen. Vrijwilligers ondersteunen ons ook bij activiteiten in het zwembad en de gymzaal. In het zwembad komt het ook voor dat er één op één begeleiding noodzakelijk is, dus we kunnen niet zonder hen!”, aldus Janneke.

“Bewegen is gedrag, niet enkel sport. Sport is meer een middel om te leren.”

Leren vallen

De afdeling Sport is begonnen met een Valpreventiegroep. Cliënten waarbij het risico op valincidenten groot is, komen hiervoor in aanmerking. Met gepaste
oefeningen wordt het aantal valincidenten teruggedrongen. Cliënten krijgen handvatten die ze kunnen toepassen in de praktijk. Janneke: “Het is mooi om iets te ontwikkelen. Sport is er altijd geweest bij S&L Zorg, maar vroeger hadden we het wel luxer. We moeten het nu met minder doen en daar proberen we zo goed mogelijk en soms een beetje creatief mee om te gaan. We zijn nu zoveel mogelijk productief met de cliënten bezig en doen minder eromheen. Met zijn drietjes hebben we over de honderd cliënten om mee te werken, en we willen ze allemaal bieden wat ze nodig hebben.”

Ik merk aan het verhaal van Janneke dat ze haar werk met passie doet en dat straalt ze uit! Janneke voegt tot slot nog toe: “Ik werk hier al bijna mijn halve leven, dat is een lange tijd. Ik ken de meeste cliënten en collega’s dus erg goed. Dat schept een bijzondere band!”

“Janneke is helemaal niet streng, zo af en toe maar. Ze geeft mij vaak complimenten, dat werkt goed. Zo kom ik steeds een stapje verder”, sluit Monique af.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud