Volg ons
Search
Close this search box.

Mailen, Excel en Ajax

"Op mijn dagbesteding houd ik het kasboek bij in Excel”, begint Alexander meteen als we zitten. Samen met vrijwilliger Wim van Oosterhout en bewoner Alexander zitten we in de tuin, de laptop opengeklapt en aan.

Wim: “Hij houdt van communicatie, radio, skype, mailen, printen, downloaden en vooral ook van Ajax. En zijn beren, die heeft hij altijd bij zich.” “Dit zijn mijn beren Jan en Annemiek, mijn vriendin heet ook Annemiek”, vertelt Alexander breeduit lachend.

Laptop

Eerst heeft Wim vrijwilligerswerk gedaan bij het Abbeyfi eldhuys van Groenhuysen, waar hij een oudere man hielp met computeren. Toen deze was uitgeleerd, is Wim bij S&L Zorg terechtgekomen. “Er was een gerichte vraag of iemand Alexander met zijn computer kon helpen. Dat leek me wel wat. Ik had zelf een zus met een beperking, dus weet wat vrijwilligerswerk met iemand doet. In het begin liep hij vooral vast met virussen, maar na de aanschaf van een nieuwe laptop is dat probleem voorbij. Nu loopt er niks meer vast hè?”, Wim kijkt Alexander aan, “Ik probeer hem verder te helpen, optellen in Excel, dat soort dingen.” Wim werkt veertig uur in de week als landmeter bij het Kadaster. Iedere dinsdagavond maakt hij tijd voor Alexander en komt hij langs op de woning. “Alexander belt me ook regelmatig, maar vaak heb ik geen tijd om op te nemen tijdens het werk. Hij weet dat hij dan een berichtje kan sturen via zijn telefoon of hij mailt me.”

Wim en Alexander

Iets doen voor je medemens

“Ik doe dit vrijwilligerswerk vanuit een maatschappelijke gedachte, iets doen voor je medemens. Ik geef daar graag invulling aan via dit contact als Alexander zijn persoonlijke vrijwilliger en ik collecteer voor de Brandwonden Stichting. Als iedereen op deze manier wat doet, wordt de wereld er alleen maar mooier van”, voegt Wim toe. Alexander is in ieder geval erg blij met zijn persoonlijke vrijwilliger. Hij lacht, giechelt hardop en heeft steeds zijn onderonsjes met Wim. Eén van de geleerde taken is het maken van snelkoppelingen op de computer, zodat hij snel bij zijn mail, radio en andere programma’s kan. “Ik heb die zelf gemaakt. Dan zie je hier mijn mail. Ik mail ook vaak naar mijn mama. En ik ga zelf met de taxi op bezoek, dan ga ik altijd lekker kroelen. Kijk, ik heb ook Facebook. En ik luister veel naar Radio 10, ik hou van die muziek”, laat Alexander vol trots zien en demonstreert hoe hij kan mailen. “Kijk Wim, ik ga nu iets naar je mailen, dan klik ik hier. Je mag niet meelezen, want je krijgt zo het mailtje.” Wim krijgt de mail, met de vraag of hij dinsdag weer op de koffie komt, binnen op zijn mobiel en stuurt snel een reactie. “O, kijk Wim, je hebt geantwoord. Haha, ik zorg wel voor koekjes inderdaad.”

“Dan wordt de wereld alleen maar mooier.”

We wandelen nog een rondje over het terrein, want de zon schijnt heerlijk. Wim sluit af: “Ik wijs af en toe nog iets aan, maar hij kan het meeste gewoon helemaal zelfstandig. Mailen, Facebook bekijken, hij mag meelezen in zijn eigen dossier van zijn moeder. Hij kan echt goed lezen. Daarom kan hij al veel, maar wil nog meer nieuwe dingen leren!”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud