Volg ons
Search
Close this search box.

Leuk wonen

Vandaag heb ik een afspraak met Anne en Claudia. Anne woont in de Sint Theresiastraat en Claudia werkt er. De woning is zo dicht bij het centrum dat ik nog maar net mijn auto gratis mag parkeren. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en verschillende deurbellen. Iene miene mutte en ik kies een deurbel. Na een kort gesprek via de intercom word ik door een begeleider binnengelaten en beland ik in een gezellige woning met vooral veel heren. De meeste heren ken ik wel en zoals gewoonlijk spreken ze me direct aan. Ik zit natuurlijk in de verkeerde woning. Gelukkig weten Claudia en Anne me snel te vinden en we lopen rustig naar de woning van Anne.

Ik mag direct mee om naar Annes kamer te gaan kijken. “Mijn lievelingsdier is toch wel een uil”, zegt Anne, nadat ik haar vraag naar alle plaatjes, beeldjes en knuffels die ik op haar kamer zie, “bij een vogelshow is er weleens eentje op mijn arm gaan zitten!” Anne heeft een gezellige kamer. Naast afbeeldingen van uilen en andere dieren zie ik ook veel medailles en bekers. “Ik ben eerste geworden op het Nederlands kampioenschap stijldansen.” Anne heeft duidelijk talenten waar ik van mag dromen. Samen met Claudia lopen we door de ruime gang terug naar de woonkamer.

“Als ik het gewoon al zelf kan, dan wil ik het ook gelijk zelf doen.”

Samen projecten doen

Claudia Muller werkt ongeveer twee jaar op de woning als zorgcoördinator. Ze werkt ook al twee jaar samen met Anne. “Anne vindt het leuk om bij projecten betrokken te worden en dan werken we soms dus echt samen”, zo legt Claudia uit. “Dat kunnen projecten zijn vanuit de organisatie, zoals het project Verschuiven van Grenzen (red. vrijwilligersproject), maar ook als we een nieuwe collega selecteren. Dan schuift Anne namelijk gewoon aan bij het sollicitatiegesprek.

Leuke bewoners gezocht!

Anne vertelt graag over haar eigen ervaringen. En als we klaar zijn met zo’n project dan sluiten we samen af met een frikandel-broodje, die vinden we allebei lekker.” Ook vandaag heeft Claudia frikandel-broodjes bij. “Waar ik vroeger woonde zeiden ze altijd dat ik eerst moest kijken, dan oefenen en dan pas iets doen. Maar als ik het gewoon al zelf kan, dan wil ik het ook gelijk zelf doen”, zegt Anne. En doen past wel bij Anne. Naast dansen en een passie voor uilen heeft Anne nog veel meer in haar agenda staan. Drie keer per week het hondje van een kennis uitlaten, werken in de Kadosjop, werken bij Theaterwerkplaats Tiuri, twee keer per week koken en als het kan nog eens naar de stad voor een lekkere lunch of leuke film. “Ik deed ook nog zumba, maar dat was te veel, dus daar ben ik mee gestopt”, zegt Anne.

Een leuke woning met veel verschillende bewoners

Het gebouw heeft vier woningen, waar in totaal 24 mensen kunnen wonen. Voor zo’n leuke woning met zoveel bewoners komt het in deze huiskamer nu toch erg rustig over. “Dat klopt”, zegt Claudia, “de heren zijn nu niet thuis, ook stromen er bewoners door naar zelfstandigere woonvormen. Dat is natuurlijk prachtig, maar dat betekent wel dat er vaak één of meerdere kamers vrij zijn en we ruimte hebben voor nieuwe bewoners. Dat moeten wel bewoners zijn die hier goed passen natuurlijk.” Anne heeft ook een duidelijke mening over nieuwe huisgenoten: “Het liefste een vrouw, want er wonen hier al genoeg mannen. Tussen de 25 en 35 jaar. Ze moet het leuk vinden om te koken en tussendoor gezellig naar de film willen gaan.” Nou, Anne we gaan ons best doen om de ideale kandidaat te vinden!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud