Volg ons
Search
Close this search box.

Kleine moeite

“Eerst haal ik de sleutels en papieren op en vervolgens de bus. Daarna kan ik aan de slag." Op maandag en vrijdag rijdt Tom Schoenmaker als vrijwilliger met de cliëntenbus van S&L Zorg, vooral als activiteit voor cliënten. Het geluid van de motor komt dichterbij, en daar zien we de vrolijk bestickerde bus aankomen. Tom begroet ons en helpt nog even alle enthousiaste cliënten uit de bus. “Jongens, tot volgende week!”, roept hij naar de cliënten en begeleiding.

Buurtbus

Twee jaar geleden is Tom naar Bergen op Zoom verhuisd. Daarvoor was hij vrijwilliger bij de buurtbus in de Hoeksche Waard, en reed ook regelmatig voor Gemiva, een instelling voor gehandicaptenzorg in de buurt. Tom: “Ik ging zo’n drie jaar geleden met vervroegd pensioen, maar wilde wel iets blijven doen. Geen betaald werk, wel iets waardoor ik eropuit kon. Zo ben ik bij de buurtbus terechtgekomen. Dat deden we samen met een groep vrijwilligers. In Bergen op Zoom bleek er helaas geen vergelijkbaar initiatief te zijn.”

“Ik las over de actie die scholengemeenschap ‘t Rijks hield om geld in te zamelen voor een bus voor S&L Zorg. Toen heb ik gebeld met de vraag wat S&L Zorg met de bus ging doen. Was er al een vrijwilliger om met de bus te rijden? Er kwam direct een enthousiaste reactie en ik kon direct komen”, gaat Tom verder. “Ik ben nu een jaar bezig en het bevalt heel goed. Het is mooi om te zien dat ik eraan heb bij kunnen dragen om de activiteit ‘busje rijden’ nieuw leven in te blazen.”

Wasbeurt

Op maandagochtend haalt Tom eerst een cliënt op in Roosendaal om vervolgens naar Lambertijnenhof te rijden. Vanaf daar gaat de cliënt verder naar externe dagbesteding. Daarna haalt hij de cliënten van Creatief 1 op voor hun wekelijkse ritje. “Als ik in Roosendaal ben met de bus probeer ik dat te combineren met een wasbeurt. Daar zit een speciale wasstraat waar de bus doorheen past.”

“Het rijden is leuk. Ik heb zes rondjes van ongeveer een uurtje. Dat is vooral voor mijn eigen afwisseling, want de cliënten vinden het altijd leuk. En ik geniet vooral van alle cliënten. Vanwege hun lage niveau is een kleine reactie al heel mooi. Zo is er een cliënt die heel luidruchtig is als we vertrekken, vanwege zijn enthousiasme. Zodra we het terrein af rijden is hij doodstil en kalm, en kijkt hij rustig rond.”

“Iedere week rijden er andere cliënten mee. Ze hebben een rooster, zodat iedereen om de zoveel weken aan de beurt is. Er kan namelijk maar één rolstoel mee, maar ook voor alle mobiele cliënten is er niet elke week plek helaas. Als ik bij de groep kom hebben ze meteen door dat het tijd is voor de bus. Ze knuffelen me en stralen direct plezier uit.” Op vrijdag rijdt Tom ook nog met cliënten van de dagbestedingsgroepen Senso een rondje.

Vrijwilligerswerk Bergen op Zoom Lambertijnenhof S&L Zorg

Goed gevulde week

Tom houdt niet van stilzitten. Hij sport veel, heeft een wekelijkse huishouddag samen met zijn vrouw en wandelt graag samen met haar. “We zijn hier komen wonen voor het bos, het wandelen hier is heerlijk. En naast al die beweging ben ik sinds kort trotse opa van een kleindochter, dus ook oppassen is nu onderdeel van al mijn bezigheden. Erg leuk. Mijn weken zijn dan ook goed gevuld. Mijn ritjes op maandag en vrijdag passen daar nog prima in, maar voor nu breid ik mijn busactiviteiten niet verder uit.”

“In het begin vond ik het lastig in te schatten of de cliënten het leuk vonden. Ik kon dat niet meteen aan hen aflezen. Tijdens de ritjes is er altijd een begeleider bij en die gaf al snel aan dat dat zeker het geval was. En het is eigenlijk heel simpel, een rondje rijden. Meer is het niet. Het is een kleine moeite, maar een groot plezier dus.”

Cliëntenbussen

Bij S&L Zorg zijn er twee cliëntenbussen. De bus die te zien is in dit artikel is aangeschaft met giften die binnenkwamen naar aanleiding van een actie door scholieren van ‘t Rijks, een scholengemeenschap in Bergen op Zoom. Er is nog een bus en die is geschonken door Taxibedrijf de Groen uit Roosendaal.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud