Volg ons
Search
Close this search box.

Je krijgt er zoveel voor terug

Al 25 jaar is ze vrijwilliger bij Lambertijnenhof. Voor wie wel eens op deze locatie komt is ze vast geen onbekende. We hebben het over vrijwilligster Elly. We spreken met Elly af op het terras van het Ontmoetingscentrum van Lambertijnenhof en komen van alles over haar vrijwilligerstaken te weten.

Al sinds de start van Lambertijnenhof zet Elly zich in voor de bewoners. Hoe ze hier destijds terecht is gekomen, is een mooi verhaal. Ze vertelt: “Ik werkte destijds, ruim 25 jaar geleden, bij een mevrouw in Bergen op Zoom. Haar zoon Paul woonde in een zorginstelling in Limburg. Zij wilde heel graag dat haar zoon dichter bij haar zou gaan wonen. Toen ik iets vernam van de plannen van Lambertijnenhof en dit vertelde tegen haar is ze meteen in de pen geklommen. Haar zoon mocht hier komen wonen en ze was hartstikke blij. Helaas is ze, net voordat hij hier kwam wonen, overleden. Dat was heel droevig. In die tijd wilde ik ook graag vrijwilligerswerk doen, dus met de komst van Lambertijnenhof leek me dit een geschikt moment. Ik schreef mezelf in en ik kreeg bericht met de vraag of ik diezelfde middag wilde wandelen met een aantal bewoners, de namen zouden ze nog doorgeven. En je raadt het misschien al, ik mocht gaan wandelen met Paul. Dat vond ik toen zo bijzonder, ik heb toen echt een traantje weggepinkt. Sinds die tijd heb ik jarenlang elke week gewandeld met hem. Inmiddels wandelen we niet meer, maar gaan we regelmatig naar het breicafé.”

“Ik heb toen echt een traantje weggepinkt.”

Kerkdienst

Ook gaat Elly maandelijks met een aantal bewoners naar de kerkdienst van serviceflat residentie Meilust toe. Elly: “Dat doen we nu al zo’n vijf jaar en dat is echt heel erg leuk. Elke keer inventariseren we welke bewoners er mee willen en aan de hand daarvan regel ik een aantal vrijwilligers die meegaan. We hebben een vast clubje, bestaande uit Alice, Salvador, Heleen en Dimphy. Als zij niet kunnen, gaan Paul en Mirjam ook wel eens mee. Vervolgens halen we de bewoners op en begeleiden we ze naar de kerkdienst. Daar krijgen ze allemaal een programmaboekje. De bewoners willen altijd graag dat wij op het juiste moment de bladzijde omslaan en dat we aanwijzen waar we zijn bij het gebed.”

Koekjes

Toen de groep vanuit Lambertijnenhof vijf jaar terug voor het eerst in de dienst zat, wisten de flatbewoners niet zo goed hoe ze met hen om moesten gaan. Gelukkig was na een paar keer het ijs gebroken. Elly: “Dat hebben we voornamelijk te danken aan Jolanda (bewoonster van Lambertijnenhof, red.), want zij  stond na de dienst al gelijk koekjes uit te delen. En tijdens de dienst leest ze het Onze Vader luidkeels mee, dan komt ze echt overal bovenuit. Prachtig toch? Inmiddels hebben de flatbewoners ons helemaal in hun harten gesloten hoor.”

Bedevaart

Ook ging Elly de afgelopen jaren vaak mee op bedevaart met de bewoners naar bedevaartsoord Meersel-Dreef. Ze vertelt: “Dat waren altijd hele bijzondere dagen. Daar heb ik ook nog wel een leuk verhaal van. Ik vroeg een keer aan een bewoner of hij mee ging op bedevaart en hij had daar wel oren naar. Eenmaal daar aangekomen gingen we eerst naar de grot en daarna naar de kerkdienst en toen zei hij tegen mij: ‘Wanneer gaan we nou varen?’. Dus ik zei: ‘We gaan niet varen’. ‘Jawel!’ zei hij heel stellig. Ik snapte er niks van en toen viel het kwartje … Die arme jongen had zich helemaal verheugd op een boottochtje door het woord bedevaart. Ach ja, dat zijn van die gebeurtenissen … die vergeet je niet meer!”

Elly is erg blij dat ze vrijwilliger is bij S&L Zorg. “Je krijgt er zoveel voor terug. Dat viel me voornamelijk op toen ik vanwege corona het vrijwilligerswerk niet kon doen. Ik miste de sociale contacten met de bewoners, medewerkers en andere vrijwilligers enorm. Ik zal blij zijn als alles straks weer een beetje het oude wordt.”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud