Volg ons
Search
Close this search box.

De Razende Reporter: in gesprek met diëtiste Maaike Renkels

De Razende Reporter mag weer de hort op. Deze keer nam ze een kijkje bij diëtiste Maaike Renkels. Maaike komt normaal gesproken langs in de woning, maar dit gaat nu niet. Dus hebben we afgesproken op Sterrebos. Omdat het zomervakantie is heeft Maaike haar zoon Max meegenomen. Dus de Razende Reporter heeft met beiden een gesprek!
Geschreven door onze

Razende reporter

Hoe ben je eigenlijk op het idee gekomen om diëtiste te worden?

Maaike: “Dat is een goede vraag Eva. Eigenlijk wilde ik helemaal geen diëtiste worden.”
Razende Reporter: “Wat wilde je dan worden?”
Maaike: “Ik wilde eigenlijk dokter worden. Maar daar moest je goede cijfers voor hebben op school. Die had ik ook. Alleen niet iedereen mag zomaar dokter worden, maar een bepaald aantal mensen mogen die opleiding doen. Dan gaan ze loten en ik was uitgeloot. Ik moest toen wat anders kiezen en ben toen naar verschillende scholen geweest. Vervolgens ben ik op de opleiding voor diëtiste terecht gekomen. Eén jaar later heb ik het nog een keer geprobeerd en toen was ik alweer uitgeloot.”
Razende Reporter: “Dat is dan weer jammer zeg.”
Maaike: “Maar ik was al begonnen aan de opleiding tot diëtiste en die vond ik gelukkig heel leuk.”

Hoe lang ben je inmiddels al diëtiste?

Maaike: “20 jaar, toevallig want het is nu juli en op 1 juli ben ik afgestudeerd. Dus precies 20 jaar.”
Razende Reporter: “Zo dat is echt al heel lang.”

Stel je hebt moeilijke cliënten die op eigen houtje proberen af te vallen en ze vallen dan te snel af. Wat zou je dan tegen die persoon zeggen?

Maaike: “Wat ik nu en dan ook wel eens tegen jou zeg. Dat je soms heel snel kan afvallen en dat dit vaak lukt, maar dan moet je het ook nog volhouden. Daar gaat het vaak mis.”
Razende Reporter: “Ik ben inmiddels al zes kilo afgevallen.”
Maaike: “Ik ben ook echt heel trots op je.”
Max: “Zes kilo is echt heel veel, echt heel goed Eva.”
Maaike: “Soms zeg ik wel even rustiger hé Eva. Want nu doe je het ook rustig en in stapjes en dan hou je het ook vol. Af en toe is het even wat minder, maar dan gaat het daarna wel weer beter. Sommige dingen moet je aanpassen. Een gewoonte moet je veranderen en dat kan wel eens heel moeilijk zijn.”

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt in 20 jaar tijd als diëtiste en wat het minst leuke?

Maaike: “Hiervoor heb ik in het ziekenhuis gewerkt en daar gebeuren soms ook wel eens nare dingen. Dat het bijvoorbeeld niet altijd goed gaat met mensen. Maar ik heb er ook leuke dingen meegemaakt, bijvoorbeeld dat ik een leuk cadeautje kreeg, omdat iemand zo blij was hoe het nu met die persoon ging. Ik ben altijd blij als het goed met iemand gaat en als het lukt om het doel te halen.”

Hoe kwam je erbij om te stoppen bij het ziekenhuis en hier te gaan werken?

Maaike: “In het ziekenhuis is het werk heel anders, daar komen de mensen naar mij toe en dan heb ik tien minuten de tijd voor ze. Dan moet ik heel snel alles gaan vertellen, want dan staat de volgende alweer op de gang te wachten. Het leuke hier is dat ik veel meer de tijd kan nemen en ik naar jou toe kom in je woning. Ik zie je slaapkamer, met wie je samenwoont, je begeleiding en kan hier in de koelkast kijken. Jij kan het dan ook aangeven als je een nieuw product hebt gevonden, dan kijken we daar samen naar. Hier draait het veel meer om het contact en ik kan langskomen wanneer ik wil. Veel gezelliger.”

Heb je ook wel eens gehad dat mensen niet naar je luisterden?

Maaike: “Dat gebeurt soms ook. Ik probeer altijd te kijken naar wat er wel kan en wat iemand graag wil. Ik kan je wel vertellen hoe het allemaal moet, maar als iemand dat niet wil, dan gebeurt er ook niets. Ik kijk vooral samen. Ik vind het belangrijk dat we samen een plannetje maken. Want het is individueel, wat ik tegen jou zeg, geldt weer niet voor iemand anders.”
Razende Reporter: “Je aanpak werkt wel, ik heb niet meer de neiging om er in de nacht uit te gaan om te gaan snoepen. Ik pak heus overdag nog wel eens een keer chips of een wijntje.”
Maaike: “Dat hoort er toch bij. Je kan toch niet tot je 100ste nooit meer chips eten of een wijntje drinken?”

Wat zijn je hobby’s eigenlijk?

Maaike: “Ik hou heel erg van wandelen in het bos, fietsen en doe met Max graag spelletjes.”
Razende Reporter: “Wat is jullie favoriete spel?”
Maaike: “Mijn favoriete spel is Vier op een rij, want dat win ik altijd van Max. Maar Max zijn favoriete spel is het kaartspelletje Duizenden, dat wint hij altijd.”
Max: “Eva wat zijn jouw hobby’s?”
Razende Reporter: “Ik hou wel van uitgaan en naar evenementen gaan. Maar dat gaat nu niet door vanwege corona.”
Maaike: “En koken vind je nu ook leuk hé?”
Razende Reporter: “Ik kook nu elke week op vrijdag.”
Max: “Hou je van macaroni Eva? Daar kan je namelijk heel gemakkelijk groente bij doen.”
Razende Reporter: “Ja, vorige week vrijdag kwam ik laat thuis en toen heb ik in alle haast nog macaroni carbonara gemaakt met champignons en spekjes.”
Max: “Lekker, als je van iets af wil komen dan kan je ook bepaalde dingen die je wel lekker vindt vooraan in de koelkast leggen. Dat eet je dat eerder op.”
Razende Reporter: “First in first out zeggen we altijd hé Maaike?

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud