Volg ons
Search
Close this search box.

Ik ga nog gewoon door hoor!

25 jaar geleden sloeg Jolanda Oosterbos de krant open. Haar oog viel op een advertentie van Sterrebos, ze waren op zoek naar vrijwilligers. Haar jongste kind ging net naar de kleuterschool, voor Jolanda een goed moment om zich op te geven als vrijwilliger. En zo geschiedde. Inmiddels 25 jaar later is Jolanda nog steeds met veel plezier vrijwilliger.

Onbekende doelgroep

Jolanda vertelt: “Ik wist destijds helemaal niet goed wat de doelgroep inhield. Voordat Sterrebos er was waren er in de regio geen zorginstellingen voor mensen met een beperking.” Jolanda is begonnen op de dagbestedingsgroep ‘Meer bewegen voor ouderen’. “We zaten toen met die groep boven het OC, in die open ruimte, kun je het je voorstellen? In die tijd had nog niet iedere groep een eigen lokaal. In het begin was het even zoeken en aftasten, maar het wende gelukkig hartstikke snel.” Het werken met mensen met een verstandelijke beperking is Jolanda destijds zo goed bevallen dat ze uiteindelijk ook is gaan werken met deze doelgroep.

Wandelen

Momenteel vervult Jolanda haar vrijwilligerstaken op een andere manier. Zo wandelt ze elke week met bewoner Kees, van woning 165 a. Jolanda: “Ik wandel nu al ongeveer 15 jaar, elke zondagochtend, met hem. Ik doe dit samen met mijn man en vrienden, samen halen we Kees op om een stuk te gaan wandelen.” Een leuke bezigheid, zowel voor Jolanda als Kees. Jolanda: “Ik wandel heel graag, eerst wandelde ik ook altijd nog apart met mijn man en vrienden, maar uiteindelijk bleek Kees zo goed te wandelen, dat hij gewoon met ons mee kon. Vandaar dat we nu ook samen wandelen. Voor Kees is dat ook hartstikke gezellig.”

“Het is een hecht en leuk team en we zien elkaar erg graag.”

Partyteam

Naast haar wekelijkse wandelactiviteiten is Jolanda ook actief lid van het Partyteam in Roosendaal. Jolanda: “Bij het Partyteam regelen we alles rondom de activiteiten op Sterrebos. Met Halloween pakken we bijvoorbeeld altijd groots uit. We hebben zelfs een keer van papier-maché een draak gemaakt, zo groot als de hele tafel hier.” Het Partyteam komt elke woensdagavond samen, maar voor Jolanda is het geen opgave op elke woensdagavond te gaan. “Het is een hecht en leuk team en we zien elkaar erg graag. Na carnaval is er altijd even een rustige periode en dan zien we elkaar wat minder, dan is het echt weer leuk om iedereen na een tijdje weer te zien”, vertelt Jolanda.

Kookclub

Naast S&L Zorg is Jolanda ook vrijwilliger bij een dagbestedingsgroep van SDW. Jolanda: “Ik ben onderwijsassistent op de Mytylschool geweest. Toen ik met pensioen ging vond ik het heel leuk om nog contact te houden met de oud-leerlingen. Dus toen ben ik daar gestart, dit doe ik één dag in de week.” Daarnaast is Jolanda ook nog vrijwilliger bij de kookclub van SDW. Jolanda: “Bij de kookclub zitten naast cliënten van SDW ook negen cliënten van S&L Zorg. Elke maandagavond komen we bij elkaar en de cliënten gaan dan, onder begeleiding, gezellig koken met elkaar. En of Jolanda thuis ook kookt? Daar is ze heel duidelijk in. “Thuis kook ik nooit van z’n leven”, zegt Jolanda lachend. “Bij de kookclub kook ik ook niet hoor, ik stuur de cliënten aan, ik laat ze de groentes snijden, wassen en de tafel dekken bijvoorbeeld.”

Een stukje invulling

Naast de grote affiniteit met de doelgroep is het vrijwilligerswerk voor Jolanda ook een stukje invulling van haar week. Jolanda: “Nu ik niet meer werk, is het leuk om nog steeds dingen buitenshuis te doen. Daarnaast houd ik ervan om onder de mensen te komen.” Voor Jolanda dus genoeg redenen om voorlopig nog niet te stoppen met het vrijwilligerswerk. “Ik ga nog gewoon door hoor!”, besluit Jolanda lachend.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud