Volg ons
Search
Close this search box.

Hoe meer je zelf kan, hoe beter het is

Het is een koude januaridag als we een afspraak hebben voor een interview met Stephan Wegbrands. Hij wilde graag in Echt laten zien hoe hij wandelt met de walker. Stephan is eerst wat zenuwachtig voor het gesprek, maar later komt hij helemaal los!

Bij het Ontmoetingscentrum van Sterrebos, bij fysiotherapie, komen we Stephan, zijn zus Marlous en zorgcoördinator Soraya van Ginneken tegen. Stephan heeft zijn helm op. Je ziet daardoor meteen dat hij grote fan van NAC is. De wielen van zijn rolstoel zijn gesierd met platen in de kleuren van NAC. Op het frame staat ‘Parel van het zuiden’. Stephan is apetrots.

Walker

Nog trotser is hij op het feit dat hij kan lopen met de walker. “Stephan is van ver gekomen”, vertelt Marlous. “Er was een moment dat hij helemaal niets kon. Alleen in een bed liggen, alles verlamd. Met fysiotherapie en op eigen kracht, met heel veel doorzettingsvermogen, kan hij nu wandelen met de walker.” We kunnen het zien: Stephan wandelt heen en weer met de walker. Hij heeft eerst gevraagd of de accu opgeladen is. Dat is belangrijk om de hoogte van de armleuningen in te stellen. Je moet namelijk goed rechtop lopen.”

“Het is belangrijk om mijn benen te stimuleren.”

Na de demonstratie gaan we zitten voor het interview. Soraya meldt dat Stephan op de woning ook een walker heeft. Hij oefent elke dag. “Het is belangrijk om mijn benen te stimuleren. Dan kan je weer transfers maken. En ik kan mee met mijn zus in de auto”, legt Stephan uit. Marlous: “Stephan kan uit zijn rolstoel opstaan, houdt zich vast aan de autodeur, kan zich omdraaien en dan gaan zitten.”

Stephan: ”We gaan naar Soest. Daar woont mijn andere zus. En sinds kort ook mijn moeder.” Eerst woonde Stephan in Krimpen aan de Lek. Hij riep indertijd al dat hij graag in Brabant wilde wonen. Dus toen de gelegenheid zich voordeed, heeft Marlous haar broer twee en een half jaar geleden naar S&L Zorg gehaald. Marlous is blij met de professionals die rondom Stephan staan: “Zo fijn, alle verpleegkundige handelingen die verricht moeten worden, kunnen de begeleiders hem bieden.” “Wij hebben alle kennis voor Stephan in huis. Voor hij bij ons kwam, zijn we ook op zijn oude woning gaan kijken”, lacht Soraya rustig.

Vrijwilliger

Stephan heeft het goed naar zijn zin bij S&L Zorg. Eén keer per twee weken komt er een vrijwilliger bij hem langs. Vico en Stephan trekken er dan samen op uit. Ze fietsen met de handbike. “Ze zijn vaak de hele ochtend weg!”, vertelt Soraya. “We gaan altijd. Zelfs als het regent of hard waait. Regenpak aan en gaan!”, vult Stephan aan. Ze gaan ook graag naar de Lodge hier in Roosendaal bij Visdonk om er een lekker biertje te drinken. “Je kunt er nu niets eten, wel afhalen. Soep en broodjes”, weet Stephan.

“Regenpak aan en gaan!”

Hij en Soraya zijn het erover eens dat de bewoners het gezellig hebben met elkaar. Soraya vindt Stephan een gezellige man, die genoeg te vertellen heeft en veel doorzettingsvermogen heeft. “Ik ga het eerst zelf proberen. Je kunt wel alles uit handen geven, maar dan was ik niet zo ver geweest met lopen als nu. Hoe meer je zelf kan, hoe beter het is”, stelt Stephan.

Lekkerbek

Stephan vertelt dat hij van lekker eten houdt. “Hij belt mij op om af te spreken en zegt dan meteen dat we chinees moeten halen”, lacht Marlous. Stephan kent allerlei Indische en Chinese gerechten bij naam. Hij heeft een goede smaak. “Aardappelpuree uit een pakje, dat proef je. Niet lekker. Maar met kerst hebben we lekker gegeten: varkenshaas, stoofpeertjes, pommes duchesse en een lekker toetje.” Hij houdt ook van een broodje haring. Dat haalt hij wel eens met Vico.

NAC

Stephan helpt graag anderen. Hij is goed in het troosten van anderen. Hij was ook lid van de bewonersraad van S&L Zorg. Voetbal kijken doet Stephan in zijn eentje. Zijn medebewoners hebben niet zoveel met sport. Maar hij belt zijn zus altijd op na een wedstrijd die NAC gewonnen heeft. Om samen na te genieten. Stephan is een keer met zijn zwager naar een wedstrijd van NAC geweest. Hij hoopt dat hij nog een keer naar een open dag van NAC kan. Dat had een cliëntbegeleider van S&L Zorg al geregeld. Corona gooide roet in het eten. Momenteel gaat het goed met NAC. Er zijn recent twee wedstrijden gewonnen. “Als ze zo doorgaan, dan winnen ze”, denkt Stephan. We hopen het voor hem!

Walker

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud