Volg ons
Search
Close this search box.

Hij mag nu gewoon zichzelf zijn

Als er iets is waar we op de redactie van de Echt heel gelukkig van worden, dan zijn het wel de ontwikkelingen van onze bewoners. We zijn dan ook altijd erg blij als we worden getipt over zo’n ontwikkeling. Deze keer kwam de tip van cliëntadviseur Cathy van der Wouden. Ze spoorde ons aan om eens op bezoek te gaan bij bewoner Jan en te praten over de groei die hij heeft gemaakt de afgelopen tijd. We nemen contact op met Fabian, de zorgcoördinator van Jan, en plannen een afspraak in. Cliëntbegeleider Suzanne sluit ook aan. Als contactpersoon van Jan is zij nauw betrokken bij het leven van Jan.

Muziekgek

We treffen het drietal in de woning van Jan en nemen plaats aan de eettafel. Jan begint direct enthousiast te vertellen over een muzieknummer waar hij helemaal gek van is. “Heat Waves heet het. Zo’n mooi nummer, zo goed!”, zegt hij lachend. Fabian vult aan: “Jan is gek op muziek. Hij luistert dan ook de hele dag door 3FM, zijn favoriete radiostation.” Jan knikt en roept enthousiast: “Met Sander Hoogendoorn. Die kan zo lekker uitleggen en mixen. Hij maakt ook alle jingles zelf en in de ochtend doet hij ‘Sanders vriendenteam’, dan is het tijd om op te staan!” Fabian: “Elke avond heeft Jan een muziekmomentje in de woonkamer. Dan mag hij vier nummers luisteren en dan gaat Jan helemaal los.” “Momenteel draait hij vier keer het nummer Heat Waves”, zegt Suzanne lachend. “Dat is nu al zo’n twee maanden Jan’s favoriet. Daarvoor draaide hij het nummer Cola van CamelPhat grijs.”

Suzanne: “Jan gaat ook elke twee weken naar De Waterput (platenwinkel, red.) in Bergen op Zoom. Iedereen kent hem daar ook. Alles wat Jan op de radio hoort, wil hij op een verzamel-cd hebben. Als hij weer een favoriet nummer heeft, dan bellen we De Waterput alvast om te vragen of het nummer op een verzamel-cd staat. “Inmiddels heb ik 530 cd’s, ze liggen allemaal op mijn kamer”, zegt Jan trots.

medicatie

Stukje bij beetje meer zichzelf

We leren Jan kennen als een enthousiaste man met glinsteroogjes en een aanstekelijke lach. Eigenschappen die hij niet altijd heeft gehad. Fabian: “Toen Jan ruim een jaar geleden bij ons kwam wonen was het een heel ander persoon. Hij was erg teruggetrokken, zat onder de medicatie en zag er onverzorgd uit. Het enige wat Jan op een dag deed was roken, eten en slapen. De eerste maanden hebben we gekeken naar wie Jan is en hoe we hem kunnen helpen. We zijn begonnen met het bieden van structuur door Jan elke dag op drie vaste momenten eten aan te bieden. Daardoor at hij ook veel gezonder.”

Afbouw van medicatie

Ook hebben we Jan geknipt en geschoren, want hij had een hele lange baard. “Ja, ik was net Bin Laden”, zegt Jan lachend terwijl hij met zijn handen duidelijk maakt hoe lang zijn baard was. Fabian: “Daarnaast zijn we gestart met het afbouwen van de medicatie, één van de grootste veranderingen voor Jan. Daardoor  ging hij veel meer voelen en meemaken. We zijn toen in de middag ook begonnen met dagbesteding. Hij vond het zo fijn om buitenshuis te zijn en werd stukje bij beetje meer zichzelf. Het gaat nu erg goed met Jan, een wereld van verschil met een jaar geleden.”

“Daardoor ging hij veel meer voelen en meemaken.”

Ook de omgeving van Jan staat versteld van de stappen die hij in zo’n korte tijd heeft gemaakt. Fabian: “De broer van Jan zei dat in de afgelopen veertig jaar, de tijd dat Jan in instellingen woont, S&L Zorg het grootste succes heeft geboekt, mede dankzij het durven afbouwen van zijn medicatie. Hij heeft door alle veranderingen de Jan van vroeger weer terug. Dat is zo mooi om te horen. We zijn dan ook erg trots op Jan. Hij mag nu gewoon zichzelf zijn!”

Aan het eind van het gesprek vraag ik of Jan nog wat kwijt wil. Hij grijpt gelijk zijn kans om een oproep te doen voor een vrijwilliger. Hij zou het namelijk leuk vinden om af en toe eens met iemand te wandelen of samen een muziekje te luisteren. Iets voor jou? Neem dan contact op met Sabine de Kok via s.d.kok@slzorg.nl.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud