Volg ons
Search
Close this search box.

Helpen, dat doe ik het allerliefst

Met een stralende lach worden wij door Julia Coppens-Clarianes in woning 193 c-d ontvangen. Zij gaat ons vandaag alles vertellen over haar nieuwe functie als co-begeleider. We krijgen meteen een mooi inkijkje in haar werk, want we komen midden in de ontbijtspits binnen. Er wordt nog volop brood gesmeerd, beleg gekozen, gegeten en gekletst, voordat wij rustig in gesprek gaan met Julia.

In 1996 is Julia als au pair vanuit de Filipijnen verhuisd naar Nederland. Dit werk heeft ze tot 2006 gedaan, totdat haar schoonzus Susan Coppens haar een goede tip gaf. Susan is al vanaf de start van S&L Zorg werkzaam bij onze organisatie en raadde Julia aan om ook te solliciteren. En die sollicitatie is niet voor niks geweest, want achttien jaar later werkt Julia nog steeds met veel plezier als huishoudelijk medewerkster bij S&L Zorg. En in februari dit jaar is daar dus de functie van co-begeleider bij gekomen. 

Een spannende maar mooie kans

“Iris (teamleider wonen, red.) vertelde mij vorig jaar dat er een mooie kans voor mij lag in de functie co-begeleider. Daar moest ik wel even over nadenken, omdat ik het ook heel spannend vond. Maar ik vind het heel fijn om mensen te helpen en blij te maken en dat kan binnen deze functie heel goed, dus heb ik toch ja gezegd. En daar ben ik nu nog steeds heel blij mee”, vertelt Julia. Binnen de rol van co-begeleider ontzorgt Julia de cliëntbegeleiders in zowel woning 193 c als 193 d. Ze vertelt: “Ik zorg er iedere ochtend voor dat het ontbijt klaarstaat en smeer de boterhammen voor de bewoners indien nodig. Dan merk je de verschillende niveaus van de woningen goed op. Bij woning 193 d smeren de bewoners hun boterhammen zelf en let ik vooral op of hier niet te veel zoetigheid of boter op gaat. Bij woning 193 c lukt het zelf smeren van de boterhammen niet, dus doe ik het voor ze. Maar ik vraag wel altijd wat ze als beleg op hun boterham willen. De bewoners zelf de keuze laten maken vind ik belangrijk.”

Gewaardeerd door bewoners en collega’s 

Julia voelt zich als co-begeleider echt onderdeel van het team. Ook voor de bewoners is ze niet meer weg te denken. Zo vertelt ze lachend: “Als ik ‘s ochtends de woning binnen stap, begroeten de bewoners me vrolijk met ‘Hee Juultje, blij dat je er weer bent’. En toen ik terugkwam van vakantie zei een bewoner: ‘Het is maar goed dat je terug bent, want er is hier niks aan zonder jou’. Julia blijft even stil en zegt: “Ja, ik voel me thuis hier.” 

“Zo blijft er nog wat te dromen”

Altijd blijven dromen

Na het ontbijt brengt Julia de bewoners naar de dagbesteding. De cliëntbegeleiders zorgen dat de mappen en de medicijnen goed worden overgedragen. “Dat is niet mijn verantwoordelijkheid”, vertelt Julia. “Als co-begeleider kan ik die niet meenemen. Ook kan ik de bewoners tijdens het aankleden niet altijd helpen. Dat vind ik soms wel jammer, want ik houd er heel erg van om te helpen, dat doe ik het allerliefst.” Daarom is het mogelijk om bij S&L Zorg als co-begeleider een opleiding te volgen tot cliëntbegeleider niveau 2 plus. Ook Julia heeft hierover nagedacht. “Ik zou graag de opleiding willen doen voor niveau 2, maar de Nederlandse taal blijft altijd moeilijk voor mij. Wie weet, misschien dat ik het in de toekomst ga proberen. Zo blijft er nog wat te dromen.”

De functie van co-begeleider:
Dat de krapte op de arbeidsmarkt ook innovatieve ideeën met zich meebrengt, blijkt wel uit de nieuwe functie van co-begeleider. Als co-begeleider lever je namelijk een bijdrage aan een team door de cliëntbegeleiders te ondersteunen en eventueel huishoudelijke werkzaamheden op te pakken. Een mooie kans voor medewerkers zonder zorgachtergrond en opleiding. Je bent echt een onderdeel van het team. Samen met hen bepaal je hoe de taken kunnen worden verdeeld, zodat de cliëntbegeleiders ruimte over houden voor het werk waarvoor zij opgeleid zijn en/of anders te weinig tijd hebben. De functie co-begeleider is tot stand gekomen met ideeën die zijn ontstaan tijdens een zogenaamd Hackathon waar teams met bewoners, medewerkers, verwanten en vrijwilligers samen een dag oplossingen gingen bedenken voor uitdagingen van ons allemaal. 

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud