Volg ons
Search
Close this search box.

Goed zorgen voor papa

Toon Havermans zorgde samen met zijn vrouw jarenlang liefdevol voor hun zoon Leon. Maar toen Toon zelf meer zorg en aandacht nodig had, wist Leon precies wat zijn vader nodig had en draaiden de rollen om. “Er is een plaatsje vrij papa, kom dan bij mij op de dagbesteding!”

Voor dit verhaal bezoeken we de dagbesteding van Lambertijnenhof en wel een hele specifieke groep, namelijk een gemengde dagbestedingsgroep met bewoners en deelnemers van S&L Zorg en tanteLouise. Eerst maken we kennis met Leon en zijn vader. Ik zie de gelijkenis vooral terug in de vrolijke uitstraling die ze allebei hebben. Later komt ook de zus van Leon, Angela, binnenlopen. Ze helpt Leon en haar vader om het verhaal te vertellen.

Angela: “Mijn vader heeft enkele jaren geleden meerdere keren een CVA (beroerte) gehad, waardoor zijn mogelijkheden en zijn karakter veranderd zijn. Mijn vader wordt ontzettend liefdevol ondersteund door mijn moeder, zij staat altijd voor hem klaar. Hierdoor cijfert zij zichzelf helemaal weg. De huisarts gaf aan dat het goed voor haar zou zijn als mijn vader er weleens op uit zou gaan, maar mijn vader is het liefst hele dagen thuis en zag dagbesteding eigenlijk niet zo zitten.”

“Nu Leon het vroeg en ze echt samen konden gaan wilde hij het wel proberen.”

Leon volgde al langer dagbesteding op de gemengde groep. Ouderen en mensen met een verstandelijke beperking hebben daar samen dagbesteding. Soms op Lambertijnenhof, soms bij Aen de Fonteyne van tanteLouise. Leon hoorde dat er een plek vrij kwam en ging bij zijn vader zeuren. Waarom vroeg je dat Leon? “Omdat ik dat leuk vind. Wij doen allemaal leuke spelletjes, toetjes maken, van chocolade en caramel.” Angela vertelt verder: “Als wij het vroegen aan papa kregen wij een nee als antwoord, maar nu Leon het vroeg en ze echt samen konden gaan, wilde hij het wel proberen. Nu gaan ze één keer per week samen naar de dagbesteding.”

Rollen omgedraaid

De ouders van Leon hebben zich altijd ingezet voor de gehandicaptenzorg. Zo deed Toon veel voor De Sinterklaascommissie Borgvliet. Leon en zijn twee zussen gingen als kleine kinderen al mee. Later zette hij samen met anderen Schildersclub De Uithof op en was hij actief als vrijwilliger ter ondersteuning van meerdere clubjes. “Hij heeft voor al zijn inzet zelfs een Koninklijke onderscheiding (lintje) gekregen. En, Leon nam actief deel aan bijna al deze clubjes”, vertelt Angela, “Maar, de rollen zijn nu omgedraaid! Vroeger zorgde mijn vader dat Leon aan clubjes en activiteiten meedeed, nu zorgt Leon dat papa meedoet. De huisarts gaf aan dat Leon eigenlijk ook een lintje verdient!”

Aan het eind van het interview krijgen we ook het nieuws mee dat Leon nog een beetje door is blijven zeuren. En het resultaat? Binnenkort gaan Toon en Leon twee keer per week samen naar de dagbesteding!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud