Volg ons
Search
Close this search box.

Een volle agenda met nog genoeg vrije tijd voor alle cliëntgroepen

“Kees en Riet, wat doen ze niet!”, riep Sabine (vrijwilligerscoördinator bij S&L Zorg) meteen toen we het hadden over een speciale vrijwilligerseditie van de Echt. “Zij doen zoveel vrijwilligerswerk bij ons, zij horen in deze Echt!”, beweerde ze. Hier waren we bij de redactie natuurlijk erg benieuwd naar en dus spraken we af met het echtpaar voor een interview.

Al lopend met Kees en Riet onderweg naar de dagbestedingsgroepen komen Natasja (onze fotografe) en ik er al snel achter hoe bekend de twee zijn op Sterrebos. Ze worden door iedereen begroet en vooral bewoners worden dolenthousiast als ze Kees en Riet zien lopen. “De bewoners weten heel goed dat wij komen om leuke dingen met ze te doen, dat zie je wel hé!”, lacht Riet. En bij bijna iedere bewoner die we tegenkomen, weten Kees en Riet wel een leuke anekdote te vertellen. Maar ook voor de medewerkers zijn Kees en Riet geen vreemden.

Volle agenda

Kees en Riet zijn al ruim vijf jaar vrijwilligers bij S&L Zorg. “Eerst deden we vrijwilligerswerk bij een andere zorgorganisatie. Dennis, de jongen waar we net mee wandelden, woonde toen nog thuis, maar ging daar naar de dagbesteding. Toen hij naar hier verhuisde, zijn we met hem meegegaan”, legt Kees uit. Het startte dus met wandelen, maar het liep al snel uit op meer. “We zijn heel slecht in nee zeggen”, zegt Riet lachend. “Nu gaan we op maandagmiddag wandelen met Tilly, op dinsdagochtend gaan we wandelen met de bewoners van woning 171, op dinsdagmiddag zwemt Kees met Mohammed, op dinsdagavond doen we vrijwilligerswerk bij de hobbyclub (een club van zorgorganisatie SDW waar ook bewoners van S&L Zorg naartoe gaan, red.), woensdagochtend wandelen we met de bewoners van woning 167, woensdagmiddag rijden we een rondje met de bus, donderdagochtend gaan we zwemmen met de bewoners van woning 171, vrijdagmiddag gaan we wandelen met de bewoners van woning 193 en om de week op zaterdag fietst Kees met Ruben”, vertelt Riet.

“Het doet je echt beseffen dat de kleine dingen in het leven gewoon het allermooist zijn.”

Een volle agenda vinden Natasja en ik, maar Kees en Riet vinden van niet. “Het valt toch wel mee? Het zijn iedere keer maar een paar uurtjes van je dag. We hebben nog genoeg vrije tijd hoor!”, vindt Kees. “We werken allebei niet meer en besteden graag onze tijd aan vrijwilligerswerk hier, we zijn het inmiddels gewend en vinden het hartstikke leuk”, voegt Riet toe.

Je krijgt er veel voor terug

Het echtpaar is dus vrijwel elke dag te vinden op en rondom het terrein van Sterrebos en doet vrijwilligerswerk bij zo’n beetje alle cliëntgroepen die S&L Zorg kent. En dat is niet voor niets. Riet legt uit: “Je krijgt er niet voor betaald, maar je krijgt er veel voor terug dat van grotere waarde is dan geld. De bewoners zijn zo heerlijk spontaan en eerlijk. Je haalt zoveel voldoening uit een kleinigheidje.” “We doen vrijwilligerswerk bij verschillende woningen en cliëntgroepen en bij iedere cliëntgroep merk je gewoon de dankbaarheid. Ze zijn zo blij met persoonlijke aandacht”, voegt Kees toe.

“Maar je moet ze geen loze beloftes doen hoor, want ze onthouden echt alles!”, lacht Riet. Het besef van hoe mooi de kleine dingen zijn merk je hier als geen ander volgens Kees en Riet. “Wat wij zien als ‘even gauw’ een kopje koffie drinken in het Ontmoetingscentrum, kan voor een bewoner al een geweldig uitje zijn. Dat vind ik zo mooi om te zien. Het doet je echt beseffen dat de kleine dingen in het leven gewoon het allermooist zijn”, vertelt Riet.

Vrijwilligers voor EVMB cliëntgroepen

Kees en Riet maken gelijk van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen. “Wat ik mooi zou vinden, is dat er meer vrijwilligers komen om te zwemmen met bewoners of om leuke dingen te doen met bewoners met een ernstig verstandelijk en meervoudige beperking”, zegt Kees. “Veel van hen praten niet en sommige vrijwilligers vinden dat lastig. Je moet ook echt de tijd nemen en het geduld hebben om aan elkaar te wennen en aan te voelen wat zo’n bewoner wil. Dat kan soms wel een paar maanden duren. Maar als je dat eenmaal doorhebt en het wederzijds vertrouwen hebt opgebouwd, is het prachtig!”, legt Kees uit. “Ja, vrijwilligerswerk hier is het meer dan waard. En dat geldt eigenlijk gewoon voor alle cliëntgroepen”, sluit Riet af.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud