Volg ons
Search
Close this search box.

Dit is het walhalla van de zorg

Het is een heerlijke nazomermiddag als we aan komen lopen bij Lambertijnenhof 214-216. In deze woning hebben we afgesproken met Jan en Christ’l Meynen, ouders van bewoonster Lisbeth. Ze zijn er op dat moment nog niet, maar in de verte zien we ze, samen met Lisbeth, aan komen wandelen. We lopen ze tegemoet, wandelen een stukje met ze mee en nemen daarna plaats in de woning om te praten over hoe de Belgische Lisbeth hier ooit bij het Nederlandse S&L Zorg terecht is gekomen.

“Jaren geleden stond Lisbeth op de wachtlijst voor een plaatsje in een zorginstelling in België, maar dat schoot niet op. Een Nederlandse vriendin van me tipte toen S&L  Zorg in Roosendaal. Daar bleek nog plaats te zijn. In een gesprek met meneer Van Buchem (oud bestuurder en oprichter S&L Zorg, red.) werd al snel duidelijk dat Lisbeth meer dan welkom was”, begint Christ’l te vertellen. Jan en Christ’l kozen voor woning 214-216 op Lambertijnenhof in Bergen op Zoom, omdat dit dichter bij hun woonplaats Kapellen is dan Roosendaal.

Administratieve rompslomp

Maar, dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Jan vertelt: “Dit bracht een hoop administratieve taken met zich mee, omdat we in België wonen en Lisbeth dus een Belgisch paspoort heeft. We moesten bij het Vlaams Fonds (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, red.) gaan toelichten en motiveren waarom we haar zo graag in Nederland wilden plaatsen. Naast de lange wachtlijsten in België was ook mijn vader één van de redenen. Hij leefde toen nog en kon vanuit Kapellen met het openbaar vervoer bij Lisbeth in Bergen op Zoom komen. De dichtstbijzijnde zorginstelling in België zou zo’n 60 kilometer vanaf Kapellen liggen. Lambertijnenhof ligt maar 27 kilometer van ons vandaan. Deze locatie was voor ons dus gunstiger dan een zorginstelling in België. Uiteindelijk kregen we na een jaar toestemming om Lisbeth in 1998 bij S&L Zorg te plaatsen.”

“Na een jaar kregen we uiteindelijk toestemming om Lisbeth bij S&L Zorg te plaatsen.”

Woning 214-216

Het is inmiddels dus 23 jaar geleden, maar Lisbeth verblijft al die tijd al in woning 214-216. “In het begin sliep Lisbeth hier van maandag op dinsdag en van  donderdag op vrijdag. Dan bracht en haalde Christ’l haar. Op den duur werd dit best pittig en besloten we na elf jaar dat Lisbeth hier heel de week zou slapen en in het weekend naar huis zou komen. Inmiddels is ze sinds een aantal jaar heel de week hier”, vertelt Jan. Christ’l vult aan: “Wij zijn natuurlijk ook 23 jaar ouder geworden en zijn ondertussen kleiner gaan wonen. Dit terwijl de zorg voor Lisbeth steeds groter en zwaarder wordt. In deze woning hebben ze hier alle hulpmiddelen voor die we thuis niet hebben. Dit is nu haar officiële adres.”

Walhalla

Jan en Christ’l zijn erg tevreden over de zorg die Lisbeth hier krijgt. “Lisbeth woont hier heel goed. Sommigen zeggen dat S&L Zorg het walhalla van de zorg is en dat kunnen wij beamen. Vooral als je het vergelijkt met andere zorginstellingen in Noord- of Midden-Nederland. Daar hebben we van bekenden nare verhalen over gehoord. Maar dat is hier niet aan de orde. Ze zijn hier zo goed voor de bewoners en er werken zoveel lieve, professionele medewerkers. En we mogen altijd langskomen, wanneer we maar willen. Dat is echt fijn”, zegt Jan tot slot.

zorgins

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud