Volg ons
Search
Close this search box.

De taxi is er!

“Vaste chauffeurs op de vaste routes, dat is het fijnste. Je kent zo de passagiers, in dit geval de cliënten, kunt inhaken op hun humeur, weet welke tas ze ‘s ochtends bij zich hadden en dus ook ‘s middags weer mee terug moeten nemen. Je weet hoe je met iedereen om moet gaan en zo kun je ervoor zorgen dat ze allemaal gezellig in- en uitstappen”, zo begint Sandra van Beers, zij is chauffeur op de taxi bij Taxibedrijf De Groen.

We zijn buiten gaan zitten, voor het Ontmoetingscentrum van Sterrebos, met een schuin oog op de taxibus. Sandra rijdt al veertien jaar voor Taxibedrijf De Groen, waaronder vaste routes van S&L Zorg. “Ik heb een tijd de route van de Sint Theresiastraat gereden, en nu alweer een tijdje de Kadosjop. Het begon voor mij met de taxiroute van de Adriaen van Ostadestraat, een oude dagbestedingslocatie van S&L Zorg. Bubbels heette dat, want er werden producten met zeep gemaakt.”

Naar de dierentuin

“Naast mijn reguliere taxiwerk ging ik weleens vrijwillig een dagje mee naar de dierentuin. Daar was immers ook vervoer voor nodig en ik kende de cliënten al. Dat ging ik steeds vaker doen en toen heb ik mezelf ingeschreven als vrijwilliger bij S&L Zorg. Ik doe geen vast vrijwilligerswerk. Je vindt mij vooral bij activiteiten, zoals Koningsnacht en Halloween. En ik kook regelmatig met Michaël, een bewoner van Sterrebos. Wij zijn echt maatjes. Op zijn woning kook ik met de bewoners, bewoner Jan helpt daar altijd met het snijwerk en we eten gezellig samen. Dat vinden ze heerlijk, er komt gezellig een biertje op tafel.”

“Ik ben één van de vaste factoren gedurende de dag van een cliënt.”

“Ook voor de cliënten gelden er regels. Zo kan ik met zekerheid zeggen dat een nieuwe cliënt op de taxi altijd aan de radio zit om de zender te wisselen. Ik maak dan meteen duidelijk dat dat niet de bedoeling is. Het is mijn taxi, ik bepaal de regels en daar moet je duidelijk in zijn. Inmiddels heb ik wel al een hele stapel cd’s van Frans Bauer en andere artiesten in mijn kast liggen, ook al vind ik het zelf helemaal niks. Ik doe het voor hen. Ik ben echt met de cliënten bezig in de bus. We praten waar dat mogelijk is. Hoe was je dag, wat ga je eten vanavond. Het is nooit stil in mijn bus!”

Vaste chauffeurs op de taxi en goed plannen

Taxibedrijf De Groen verzorgt allerlei soorten ritten, waaronder ritten van zorginstellingen zoals S&L Zorg en SDW. “Op ons kantoor zitten de collega’s van de planning. Eén iemand plant daar specifiek alle vaste ritten van S&L Zorg. Er wordt gekeken hoe laat iedereen waar moet zijn, hoe laat de taxi dan moet vertrekken en weer ophalen. Ook wordt er rekening gehouden met de vaste chauffeurs op de routes. Ik ben één van de vaste factoren op een dag van een cliënt. Uiteindelijk gaat het om de vastigheid, ongeacht wie er achter het stuur zit. En als er maar af en toe een grapje wordt gemaakt.”

“Naast het goed begeleiden van de cliënten met in- en uitstappen, gordel om en rollators veilig opbergen, is het ook belangrijk te luisteren naar wat er gezegd en gedaan wordt tussen de cliënten. En als dat nodig is de begeleiding op de hoogte stellen van eventuele onenigheid of verdriet. Als de ritten er ‘s morgens op zitten is het tijd voor het wassen en onderhoud van de taxi. Als chauffeur was je zelf het voertuig in onze eigen wasstraat. En als er een lamp kapot is of er is een beurt nodig, dan maak je zelf even een afspraak in onze eigen garage. Daarna ga ik naar huis en rond half drie ga ik weer rijden om iedereen weer naar huis te brengen.”

“Het blijft mooi om te zien hoe cliënten reageren als je voor komt rijden met de taxi. Dan laten ze al hun werk vallen, want de taxi is er.” Sandra is blij met de cliënten en andersom ook. Verschillende cliënten zeggen (of roepen) haar gedag tijdens ons gesprek en ook de twee mannen die mee mogen poseren voor de foto giebelen wat af met Sandra.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud