De nacht van Rian van Meel en Jessica Paauw – de Vos

Dit keer hebben we de rubriek ‘De dag van…’ omgetoverd in de ‘De nacht van…’. Voor dit interview gaan we namelijk langs bij nachtzorgmedewerker Rian en teamleider nachtzorg Jessica. Als fotograaf Koen en ik binnenlopen in hun kantoor bij Lambertijnenhof, zijn we meteen goed wakker. Wat een licht!

Rian van Meel en Jessica Paauw- de Vos

Nachtzorgmedewerker en teamleider nachtzorg

“Ja, dat zijn speciale daglichtlampen”, legt Rian uit. “Deze zijn opgehangen omdat ze een positieve werking hebben op je bioritme. Als nachtzorgmedewerker werk je altijd als het buiten donker is. Dat is niet heel goed voor je gezondheid. Met dit soort lampen wordt dat opgelost.” Van hoe laat tot hoe laat werk je dan precies in de nacht? “Je werkt altijd met z’n tweeën in de nacht, bij Sterrebos in Roosendaal met drieën. Eén medewerker start om 21.30 uur, de andere om 22.00 uur. Rond 22.00 uur komen de meeste medewerkers van de woning voor een mondelinge overdracht. Zij vertellen dan of er bijzonderheden zijn waar we rekening mee moeten houden. Zodra we zien dat de laatste medewerker zijn of haar woning verlaat, starten we met het uitluisteren van die woning en dat geldt voor alle woningen op het terrein. Dit doen we totdat ‘s ochtends de zorg weer is overgedragen aan de medewerkers van de woning.”

Slimme domotica voor betere nachtrust

Maar, dan zijn jullie nog maar met twee medewerkers aan het werk voor alle bewoners hier? “In principe wel, ja. Bij de buitenlocaties is er een slaapdienst, maar hier zijn er altijd twee wakkere nachtzorgmedewerkers. We kunnen natuurlijk altijd terugvallen op de consignatiedienst van S&L Zorg en de huisartsenpost als er iets ernstigs aan de hand is. Het klinkt als veel, en natuurlijk voel je de verantwoordelijkheid, maar het is goed te doen, want de meeste bewoners slapen”, vertelt Rian. Jessica vult aan: “Dat is ook echt het principe. Als de bewoner slaapt, slaapt-ie. Voorheen was het zo dat nachtzorgmedewerkers drie keer per nacht langs alle woningen gingen om te checken of alles goed ging. Je moet je voorstellen dat ze dan eerst langs de voordeur naar binnen gaan en vervolgens ook nog de deur van iedere kamer in die woning opendoen. Het is logisch dat er dan veel bewoners regelmatig wakker worden. Dankzij de slimme domotica die we in de nachtzorgkantoren hebben, is dat niet meer nodig en hebben ze een betere nachtrust.”

Er zijn bewoners die we de hele nacht strikt in de gaten houden, bijvoorbeeld omdat ze epileptisch zijn.

Met één druk op de knop

En bewoners kunnen ook zelf bellen naar de nachtpost, bijvoorbeeld met een knop naast hun bed. “Als er een virus op de woning is of een bewoner ziek is, worden we vaker gebeld en checken we zelf vaker. We moeten dan intensiever zorg verlenen en vaker een bewoner en een bed verschonen. Er zijn ook bewoners die we de hele nacht strikt in de gaten houden, bijvoorbeeld omdat ze epileptisch zijn. Dit doen we vaak, in afstemming met verwanten, artsen en andere behandelaren, door middel van cameratoezicht. Als zij een toeval krijgen, moeten we er gewoon binnen vijf minuten bij zijn. Dankzij allerlei slimme innovaties en al deze domotica redden we dat gelukkig altijd”, legt Rian uit. Jessica: “En we gaan altijd samen naar de woning. Voor ieders veiligheid mag je niet alleen. Het handige is dat we ons hele systeem dan met één druk op de knop kunnen overdragen aan Roosendaal. Daar zijn ze met drie collega’s en blijft er altijd een medewerker alle beelden en geluiden in de gaten houden. Zo blijft dat gewaarborgd, terwijl we hier in de woning zorg aan het verlenen zijn.”

Bruggen bouwen

Als vervolgens de nacht er weer op zit, staan om 6.45 uur de eerste medewerkers weer in het kantoor voor de overdracht. En kunnen de nachtzorgmedewerkers gaan slapen. Alhoewel ze tegenwoordig ook steeds vaker overdag te zien in de zorgwijken. “Door corona is het contact met de woningen, buiten de overdracht, wat minder geworden. Het is weer terug aan het komen, maar met het project bruggen bouwen willen we hierin een grotere slag maken. Met dit project sluiten nachtzorgmedewerkers, die vanzelfsprekend niet net uit de nacht komen, om de beurt aan bij een teamoverleg van de woning. Zo ontstaat er nog meer wederzijds begrip voor elkaars werk. Heel waardevol, vooral voor de goede zorg voor onze bewoners. Daarnaast is er afgelopen jaar ook een verplichte e-learning gelanceerd, waarin je als zorgmedewerker alles leert over de nachtzorg”, sluit Jessica af.

Ook interesse om te komen werken bij S&L Zorg?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, stageplaats, vrijwilligerswerk of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je graag bij ons komen werken? Dan leren we jou graag kennen!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud