Volg ons
Search
Close this search box.

De mannen van De Tuingroep

Op een druilerige donderdag in oktober rijden fotografe Natasja en ik door de polders van Kruisland, op weg naar dagbestedingslocatie De Tuingroep. Als we het erf op rijden komt Paul Theunissen (begeleider en tevens orichter) ons al tegemoet gelopen. We krijgen meteen een rondleiding in de loods en ontmoeten alle werknemers.

De start

We gaan via de trap omhoog richting de kantine – vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de hele loods – en ontmoeten ook de compagnon van Paul, Martijn Veenstra. Al vijf jaar staan Paul en  Martijn aan het roer van deze mooie dagbestedingslocatie. Paul: “Daarvoor werkte ik al heel wat jaren bij S&L Zorg, onder andere ook bij De Tuin (dagbestedingsgroep op het terrein van Sterrebos, red.). Op een gegeven moment merkte ik dat we bij De Tuin moesten gaan doorselecteren, hoog en laag niveau zat elkaar in de weg vond ik. Na veel gesprekken hierover zei Marjolein Bolt (oud bestuurder S&L Zorg, red.): ‘Paul, weet je wat jij moet doen? Voor jezelf beginnen. Begin een nieuwe dagbestedingslocatie en kijk maar welke deelnemers er met jou mee willen.’ Zo zijn Martijn en ik eigenlijk redelijk kleinschalig gestart met zes deelnemers. Ik ben nog iedere dag blij dat ik voor mezelf ben begonnen, maar zonder S&L Zorg hadden we dit nooit kunnen realiseren.”

Specialiteiten

Nu, vijf jaar later, is de dagbestedingslocatie het tegenovergestelde van kleinschalig te noemen. Maar liefst 13 werknemers gaan hier dagelijks aan de bak, waaronder ook S&L Zorg bewoners Peter,  Danny, Fernando en Marco. Als ik hen vraag wat ze zo leuk vinden aan De Tuingroep is het antwoord eigenlijk unaniem, namelijk de gezellige sfeer. Ook vinden ze het alle vier leuk om lekker met hun handen bezig te zijn en in de buitenlucht te werken. Zo werkt Peter graag met hout, sleutelen Danny en Fernando graag aan scooters en maak je Marco blij met sloopwerk. Martijn: “Ze hebben  echt allemaal hun eigen specialiteiten en die benutten we dan ook graag. We kunnen daardoor ook eigenlijk alles maken wat de klant vraagt. Van het afbreken en opnieuw opbouwen van  verkappingen tot het maken van complete tuinsets. Ook gaan we met elkaar twee tot drie keer per week ‘op klus’.”

Solexverhuur

Met het geld dat binnenkomt van alle opdrachten en klussen doen ze met elkaar leuke dingen. Paul: “We gaan sowieso één keer per jaar met z’n allen op vakantie. Maar we ondernemen ook genoeg andere leuke activiteiten zoals varen in de Biesbosch of naar de Efteling.” Martijn: “Toevallig eergisteren nog, toen gingen we met de groep een solextour doen. Die gasten vonden het zo leuk dat ze het idee hadden om ook solexen te gaan verhuren. Paul en ik werden best enthousiast van dat idee, dus we hebben gisteren een aantal solexen gekocht. Danny en Fernando zijn ze nu aan het opknappen en later gaan zij het onderhoud doen.” “Ja, zo gaat dat hier. Als de jongens een goed idee hebben, dan haken wij daar op in. Maar, we gaan niet altijd overal in mee hoor”, zegt Paul lachend.

Leuke en hechte club

Door het hele gesprek heen proef je de gezellige en ongedwongen sfeer die er bij De Tuingroep hangt. Paul vertelt: “Dat is ook wel echt kenmerkend voor deze groep. Ze kennen elkaars positieve en negatieve punten en iedereen accepteert dat. Het is gewoon een hele leuke en hechte club.” “Onderling worden er ook heel veel geintjes gemaakt. We lachen zodoende heel wat af met elkaar”, aldus Martijn.

Meer weten over De Tuingroep?

Op hun website vind je meer informatie: www.dagbestedingdetuingroep.nl

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud