Volg ons
Search
Close this search box.

De kracht van muziek

Die leuke vakantie, het afscheid van een dierbare of dat geweldige trouwfeest. Allemaal gebeurtenissen waar je met een bepaald liedje op de radio soms weer even aan herinnerd wordt. Maar ook ontspanning, verwerking, verbinding, het uiten van emoties en even terug gaan in de tijd: het is de kracht van muziek. Of je nu kunt praten of niet en in welke taal dan ook: muziek is iets universeels. Daarom gebruiken we muziek bij S&L Zorg om contact en verbinding te maken met onze bewoners. Muziekbegeleiders Dies en Sander vertellen ons hier alles over.

“Muziekbegeleider zijn is veel meer dan alleen muziek maken. Het juist inzetten van muziek is een manier van communiceren, belevings- en themagericht werken, rouwverwerking en het is een stukje educatie. Sommige bewoners kunnen door middel van muziek woorden, cijfers of zelfs zinnen leren”, zo legt Dies uit als ik hem vraag wat de functie muziekbegeleider precies inhoudt. Toch wordt er met veel meer gewerkt dan alleen muziek. Dies: “Als een bewoner verdrietig is, gaan we ook aan de slag met beeld. Sommigen kunnen zich niet uiten in woorden, maar vaak wel op papier. We leren ze hun gevoel van zich af te schilderen, zodat zowel zij als wij bij het verdriet kunnen komen.”

Contact zonder woorden

Bij S&L Zorg zijn er ook bewoners die helemaal niet kunnen praten. Juist voor hen kan beeld en muziek dan heel veel doen. “Laatst gebruikte ik bij een dementerende bewoner die niet kan praten onze pop Phil, een soort buikspreekpop is dat. Ik liet Phil het liedje ‘Ik hou van jou’ van Gordon playbacken. Tijdens het nummer greep de bewoner direct naar de pop om hem te omhelzen. Zo krijg je verbinding en maak je contact met iemand die normaal heel erg in zijn eigen wereld zit”, vertelt Dies. “Ook voor bewoners met autisme kan de pop heel prettig zijn om contact te leggen. Phil heeft continu dezelfde gezichtsuitdrukking, alleen zijn mond beweegt. Hij is daardoor voorspelbaar. Dat vinden sommigen veel fijner dan contact met mensen, die veel meer mimiek gebruiken.”

“We maken ook gebruik van themakisten. Deze maakt Dies zelf. Zo hebben we bijvoorbeeld een kist met foto’s van artiesten van vroeger. Bewoners hoeven dan alleen maar te wijzen naar een foto en dan weten wij welk liedje we voor ze kunnen spelen. Uiteraard spelen ook verwanten en cliëntbegeleiders hier een hele belangrijke rol in. Zij kunnen ons vertellen wat een bewoner bijvoorbeeld als kind graag luisterde. Als we dan die muziek gaan spelen, merken we dat de bewoner helemaal opleeft, vrolijk wordt of juist helemaal zen. Het is heel bijzonder wat muziek kan doen”, zegt Sander.

Zo krijg je verbinding en maak je contact met iemand die normaal heel erg in zijn eigen wereld zit.

Schimmenspellen en poppenkasten

Sander en Dies werken los van elkaar, maar toch ook regelmatig samen. Sander: “We hebben ieder een eigen rooster, maar op dinsdag werken we samen. Dat is prettig, want we vullen elkaar enorm aan. Dies is muzikaal, maar vooral ook heel beeldend en ik zit echt meer op de muziek. Als we samen te werk gaan, doen we de tofste dingen voor de bewoners.” Eén van die toffe dingen is het schimmenspel. Deze wordt iedere keer geheel samengesteld en opgevoerd door de heren zelf. Dies: “Met het schimmenspel vertellen we zonder woorden een verhaal. Hierbij wordt vaak een gevoelige snaar geraakt. En niet eens alleen bij bewoners.” Sander vult aan: “Je hebt eigenlijk helemaal geen woorden nodig om een verhaal te vertellen. Beeld en muziek is al voldoende. Dat merk je ook als we een poppenkast doen. We zetten hierbij grappige muziek op, laten de poppen gek doen en iedereen lacht. Welke taal er ook gesproken wordt en of er überhaupt gesproken wordt: humor is overal hetzelfde. En zo ook muziek. Dat is echt fantastisch.”

Dezelfde Andere Ik

De bewoners van S&L Zorg inspireerden Sander om ook eigen muziek te maken. Al deze muziek bundelde hij in één album en dat bracht hij dit jaar uit. Het album heet ‘Dezelfde Andere Ik’ en het artwork is verzorgd door Dies. Het album is verkrijgbaar via www.sanderberkvens.nl

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud