Volg ons
Search
Close this search box.

De dag van Tanja

Al sinds het allereerste begin is Tanja Uytdewilligen werkzaam bij S&L Zorg. Dat verdient een plaatsje in deze jubileum Echt! We spreken Tanja op haar vaste stek, namelijk bij de Tuingroep op Lambertijnenhof.

Tanja Uytedwilligen

Cliëntbegeleider Tuingroep

Hier raak je niet verveeld

Tanja herinnert zich de start van Sterrebos nog als de dag van gisteren. “Bij de start was er vrijwel niets, de weg was bijvoorbeeld ook nog niet aangelegd. Ik ben toen gestart op één van de woningen en na een week kwamen de eerste cliënten al. Een bijzondere tijd.” De eerste zes jaar heeft Tanja op Sterrebos gewerkt. Tanja: “Ik ben begonnen op woning 163, dat was een heel leuk team. We hebben af en toe ook nog contact met elkaar, dat is wel heel speciaal. We kregen destijds zelfs van Van Buchem (oud bestuurder en oprichter S&L Zorg, red.), een bos bloemen, omdat we al zo lang bij elkaar waren en zo goed hadden gewerkt.” Na zes jaar op Sterrebos en elf jaar op de Diepenbrocklaan gewerkt te hebben is Tanja geswitcht naar dagbesteding. Tanja: “Hier werk ik nu alweer dertien jaar. In totaal werk ik dus dertig jaar bij S&L Zorg. Mensen in mijn omgeving zeggen vaak: ‘jeetje, dertig jaar, hoe houd je het vol?’. Maar dat is echt niet moeilijk hoor, je kunt zoveel dingen doen binnen deze organisatie, je raakt echt niet verveeld.”

“Bij de start was er vrijwel niets, de weg was bijvoorbeeld ook nog niet aangelegd.”

Tijd tekort

“Binnen dagbesteding werkt Tanja bij de Tuingroep. De groep bestaat uit zes tot tien enthousiaste cliënten, die niets liever doen dan lekker buiten werken. Tanja begint haar dag om 9.00 uur. Tanja: “Dat is iets eerder dan gebruikelijk op dagbesteding. Veel cliënten uit onze groep komen met de taxi en zijn er soms wat eerder, ik ben er dan wat vroeger om ze op te vangen.” Als de groep vervolgens compleet is, gaat de dag van start. Tanja: “Onze eerste taak is om cliënten in een rolstoel vanuit de woning naar dagbesteding te brengen. Als we vervolgens terug zijn verdelen we de klusjes. Het maakt daarbij niet uit wat ze willen doen, als het maar buiten is. Zoals bijvoorbeeld de dieren verzorgen of de weide schoonmaken. Daarnaast halen we elke dag de vuilniszakken op bij alle woningen en scheidden we het afval. We verzorgen de boodschappen op dagbesteding en doen allerlei klusjes, zoals het inzamelen van oud papier of flyeren in de wijk voor evenementen. In de zomer is de zintuigentuin, met daarbij de moestuin, ook nog open en die onderhouden we ook.” “Genoeg werk dus, op de Tuingroep”, denk ik hardop. “Ja, zegt Tanja lachend. Wij komen hier echt tijd tekort.”

Pluspunt

Wat Tanja echt een pluspunt vindt is het sociale karakter van de groep. Tanja: “In de Tuingroep zitten, naast cliënten van Lambertijnenhof, ook veel cliënten van Sterrebos en externe cliënten. Door deze mix ontmoeten cliënten van verschillende locaties elkaar. En het leuke is dat ze elkaar buiten het werk om ook ontmoeten. Ze gaan bijvoorbeeld gezellig bij elkaar op de koffie, dat is leuk om te zien.”

“Je kunt zoveel dingen doen binnen deze organisatie, je raakt echt niet verveeld.”

Meerwaarde

“Doordat er veel externe cliënten bij de Tuingroep werken, heeft Tanja ook veel contact met verwanten. Tanja legt uit: “Deze cliënten wonen vaak nog thuis. Verwanten hebben dus geen aanspreekpunt op de woning. In dit geval ben ik, samen met de zoco, het aanspreekpunt. Het contact met de familie geeft voor mij wel echt meerwaarde aan mijn werk. Ik ben bijvoorbeeld wel eens op zondagochtend gebeld door familie van een cliënt die vertelde dat zijn vader was overleden. Zij belden toen naar mij om te overleggen hoe we het gingen aanpakken. Je wordt zodoende heel erg bij een privésituatie betrokken. We hebben uiteindelijk ook nog samen, voor hem, een soort begrafenis georganiseerd. Dan sta je opeens heel dicht bij de familie en dat is wel heel speciaal, ook al is het een hele heftige gebeurtenis.”

Geitje erbij?

Op de dierenweide zijn nog genoeg wensen, zo zijn nieuwe dieren bijvoorbeeld altijd welkom. “We hebben een aantal jaar terug jonge geitjes gehad, dat was zo leuk en het zorgde voor veel aanloop vanuit de wijk. Als het qua kostenplaatje allemaal haalbaar is, mag er van mij nog wel een geitje, ezeltje, paardje of pauw bij. Of natuurlijk allemaal!”, zegt Tanja lachend.

Terwijl de eerste cliënten langzaam binnendruppelen ronden wij het interview af. We schieten snel nog even wat mooie plaatjes in de dierenweide terwijl Tanja, samen met Mathijs en Said, de dieren voert.”

tuingroep

Ook interesse om te komen werken bij S&L Zorg?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, stageplaats, vrijwilligerswerk of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je graag bij ons komen werken? Dan leren we jou graag kennen!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud