Volg ons
Search
Close this search box.

De dag van Marieke de Kok

Op Instagram en Facebook heb je ze al voorbij zien komen: de verhalen van onze ambassadeurs. Acht enthousiaste medewerkers, uit diverse afdelingen, vragen aandacht voor S&L Zorg. Hun taak is om de bekendheid van S&L Zorg te vergroten. In eerste instantie in de regio, daarbuiten mag ook. We willen mensen graag vertellen wat er bij S&L Zorg gebeurt en hoe leuk het is om hier te werken.

Marieke de Kok

Ambassadeur & Cliëntbegeleider

Ambassadeurswerk

Eén van de ambassadeurs is Marieke de Kok, werkzaam bij de dagbesteding van Lambertijnenhof. Marieke was gelijk enthousiast toen zij de interne vacature voor ambassadeur zag staan. “Ik vind het leuk om naast mijn werk bij de dagbesteding er wat nieuwe taken bij te nemen. Het ambassadeurschap is iets voor mij. Ik vind het mooi om op een creatieve manier mijn werk te promoten. De mensen die mij goed kennen weten dat ik vaak foto’s en filmpjes maak. En hoe leuk is het dat ik dat nu ook voor mijn werk mag doen. Dus ik heb gesolliciteerd. En toen ben ik aangenomen!“

S&L Zorg goed in beeld brengen

Van ambassadeurs wordt verwacht dat zij S&L Zorg promoten. “Ik wil graag dat mensen uit onze wijk een beter beeld van Lambertijnenhof krijgen. Dat ze een kijkje binnen kunnen nemen. En we willen nieuwe medewerkers werven. Die zoeken we vooral bij schoolverlaters en herintreders. Als wij goed laten zien wat S&L Zorg doet, weten werkzoekenden beter wat ze kunnen verwachten. Zo krijgen we een juiste match op onze vacatures.” Al voordat Marieke officieel ambassadeur werd, deed ze aan promo­tie. “Ik werk al best wel lang hier, ik ben enthousiast over mijn baan. Ik vertel over mijn werk aan de thuisomgeving. Over de leuke en minder leuke dingen.”

Met de Leerklas op stap

“Door de coronaomstandigheden werk ik op dit moment met de bewoners die wonen op de Diepenbrocklaan. Ze komen iedere dag naar dagbesteding en we maken er ondanks deze moeilijke periode het beste van. De bewoners moeten zich vaak aanpassen door alle nieuwe regels, maar dit doen ze super goed. Ik ben trots op ze!”

“Als corona voorbij is mag ik weer gaan werken bij de leerklas. Dit is een heel gaaf project waar we in maart 2019 mee zijn gestart. De deelnemers van de leerklas hebben elke dag een andere les. In de les ‘Ik en de wereld’ komt iemand een gastles geven of gaan we er echt op uit. Zo zijn we bij diverse bedrijven geweest: een bakker, een boer en een kledingwinkel, om de leerlingen een kijkje achter de schermen te laten nemen. Ik vind deze samen­werking erg leuk! Andere mensen komen zo op een leuke manier in contact met onze bewoners en deelnemers. We zijn ook naar het NS station geweest om er te kijken. We zoeken uit wat de woorden op het station betekenen, hoe je met de trein moet reizen. Als wij met de groep op stap gaan, zien de mensen ons lopen. Je merkt dat Lambertijnenhof in Bergen op Zoom bekend is, en zo komen we wellicht weer aan een baan voor een bewoner.”

Dat Marieke het naar haar zin heeft, straalt ze helemaal uit. “Iedere dag brengt wel iets leuks. Ik heb al menige reorganisatie meegemaakt en de cliëntgroepen veranderen, maar ik krijg steeds de ruimte binnen S&L Zorg om regie in mijn functie te nemen.”

“Iedere dag brengt wel iets leuks.”

Realistisch beeld

In de coronatijd hebben de ambassa­deurs zich vooral beziggehouden met promotie via social media. Via een internetverbinding is er voorlichting gegeven aan studenten tijdens een banenmarkt. Na coronatijd gaan de ambassadeurs meer op pad. “We geven een realistisch beeld van ons werk. Johnny de Mol laat op tv vaak de hele positieve en leuke kant van ons werk zien, wat natuurlijk heel leuk is. Maar ik vind het belangrijk om ook te vertellen dat je geduld moet hebben met deze doelgroep. Soms moet je niet één keer tot tien tellen maar wel drie keer. En het komt ook wel eens voor dat een bewoner boos wordt of dat je de bewoner moet verschonen. En dat hoort er allemaal bij.”

“We geven een realistisch beeld van ons werk.”

Marieke denkt ook aan een samenwer­king met bedrijven. “Bedrijven zouden hun medewerkers bij ons een dag kunnen laten meedraaien. Bijvoorbeeld wandelen met bewoners, meehelpen in de tuin of bij mij dansen. Leuk teamuitje!”

Dansen

Dansen, dat doet Marieke. Ze geeft drie uur per week dansles aan bewoners. Er is een groep die beweegt op muziek, een andere groep voert eenvoudige danspassen uit en de laatste groep kan wat moeilijker dansen aan. In de coronatijd mag er iedere week een andere woning komen dansen. Vandaag is Lydia er, de nieuwe dansassistent van Marieke. Zij boft wel, want als assistent mag ze nu elke week komen dansen! “Ik help Marieke met dansen en ook met lezen. Want Marieke kan niet alles goed zien,” vertelt Lydia. Ze voegt er aan toe: “Ik ben bezig met trainen om zelfstandig te gaan wonen, met begeleiding. Ik moet koken, mijn kamer opruimen en mijn bed opmaken.”

Dansshow

Na het interview word ik getrakteerd op een wervelende dansshow van bewoners. Onder leiding van Marieke, Lydia en vrijwilliger Annika komen ­op afstand van elkaar twaalf dames en heren (allemaal huisgenoten van elkaar) in beweging. Het plezier spat er vanaf. Geen wonder dat Marieke hier graag werkt.

ambassadeurs

Ook interesse om te komen werken bij S&L Zorg?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, stageplaats, vrijwilligerswerk of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je graag bij ons komen werken? Dan leren we jou graag kennen!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud