Allereerst legt Anika ons iets uit over de uren. “Je werkt eigenlijk mee in de woning en daarbovenop krijg je zes uur voor je taken als zorgcoördinator. Ik probeer deze zoveel mogelijk op maandag te plannen, maar eigenlijk verspreid ik ze vaak over de hele week. Niet alle taken komen altijd uit op maandag natuurlijk.”
Taken
Wat zijn die taken dan? “Op maandag werk ik standaard mijn administratie bij. Hierbij kun je denken aan mails lezen en beantwoorden, rapportages teruglezen en acties uit beide opvolgen. Dan bel ik bijvoorbeeld naar de gedragsdeskundige en/of medische dienst voor een afspraak of om even te sparren, of ik plan een multidisciplinair overleg in. Soms kost dit alles een uur en soms ben ik er veel langer mee bezig. De andere taken vallen vaak op andere momenten. Gesprekken met wettelijk vertegenwoordigers, een overleg met de driehoek (teamleider, gedragsdeskundige en zorgcoördinator, red.) of overleggen met de arts plan ik meestal wanneer het bij ons allebei past.”
Dat vind ik heel mooi om te kunnen doen.
Samenwerken in de driehoek
Een overleg met de driehoek is iets wat standaard terugkomt in de agenda van Anika. “We zitten sowieso één keer per maand samen en als het nodig is vaker of bellen we even. Tijdens ons vaste overleg nemen we alles door wat er speelt in de woning. Dit zijn dingen die we eerder als team hebben geconstateerd. Met elkaar bespreken we hoe we die dingen kunnen oplossen of kunnen verbeteren. Het is fijn om dan met meerdere disciplines samen te zitten, want een gedragsdeskundige – of andere discipline die af en toe op uitnodiging aansluit – heeft soms een bredere kijk op zaken vanuit zijn of haar expertise dan wij die veel met de bewoners werken. Door samen te sparren komen we altijd tot de beste oplossing. En natuurlijk zorgen we ervoor dat bij een oplossing de wettelijk vertegenwoordiger ook aangehaakt is. Ik doe altijd mijn best om wettelijk vertegenwoordigers zoveel mogelijk te betrekken bij de zorg voor hun verwant.” Ook als team wordt er op de woning van Anika nauw samengewerkt. “We hebben iedere maand een teamvergadering met alle medewerkers van de woning. Hierbij sluit ook de gedragsdeskundige aan en wordt er besproken en teruggekoppeld wat tijdens het driehoeksoverleg besproken en besloten is.”
Verantwoordelijkheid
Tijdens ons gesprek merk ik dat Anika geniet van haar rol als zorgcoördinator. “Het leuke aan zorgcoördinator zijn, vind ik de verantwoordelijkheid die je hebt. Je moet vaak knopen doorhakken voor bewoners en hun welzijn. Als je ze daar dan mee helpt, geeft dat veel voldoening. Ook moet je vooruit kijken. Je staat als zorgcoördinator vaak stil bij de vraag ‘loopt alles nog goed voor deze bewoner, zodat hij of zij nog steeds een goed leven heeft?’. Als je denkt dat daar iets voor moet gebeuren, zorg jij dat de acties hiervoor worden uitgezet. Dat vind ik heel mooi om te kunnen doen, want ik doe het ten slotte allemaal voor de bewoners”, sluit Anika af.