Volg ons
Search
Close this search box.

De cliënten geven mij inspiratie

“Ik realiseer mij dat ik bevoorrecht ben doordat ik vrijwilligerswerk bij de Kunstsjop mag doen. Het is een mooie combinatie van mijn liefde voor kunst en iets terug willen doen in de maatschappij. En heel eerlijk, het is voor mijzelf ook hartstikke leuk om te doen.”

Vrijwilligerswerk in de kunst

“Ik ben een enorme kunstliefhebber. Daarom heb ik ook expliciet gekozen voor het vrijwilligerswerk in de kunst hier. Voor mijn werk als adviseur bij het Leids Universitair Centrum zat ik altijd middenin de harde zorgwereld; laboratoriumwerk, reorganisaties. Dat is een hele andere tak van sport. Het trok mij al langer om iets in het vrijwilligerswerk te gaan doen. Zeker in de sector van de verstandelijke gehandicaptenzorg. De genegenheid die je hier ziet bij cliënten en medewerkers is erg mooi.”

“Afgelopen zomer ben ik met pensioen gegaan. Tijdens het afbouwen van mijn baan ben ik gestart met het langzaam opbouwen van mijn werk bij S&L Zorg. Zo kon ik mooi aftasten of het iets voor me was. Toen ik nog in Leiden zat, betrapte ik mezelf erop al eens te zeggen ‘Nee op dinsdag dan kan ik niet, dan moet ik werken’. Toen wist ik dat het goed zat.”

Het zijn echte kunstenaars

“Ik kom elke dinsdag naar de Kunstsjop. Ik zorg altijd dat ik er al ben voordat de cliënten er zijn. Het is erg leuk om ze te verwelkomen in de ochtend. Je maakt dan even een praatje met een cliënt en weet meteen hoe het gaat. Dan weet je ook een beetje wat je de verdere dag kunt verwachten. Vaak lopen cliënten er tegenaan wat ze moeten gaan maken. Ze weten het dan even niet en moeten nadenken. Ik probeer ze dan op weg te helpen door te zeggen dat lijkt hier of daar op. Dan gaat een cliënt zelf heel enthousiast vertellen en ontstaat er vanzelf iets. Het zijn echte kunstenaars.”

KUNST&ZO, S&L Zorg

“In mijn werk als adviseur was ik soms best ongeduldig. Na twee keer iets te hebben uitgelegd, was ik er ook klaar mee. Ik merk dat ik dat hier veel minder heb. Al moet ik het twintig keer vertellen. Dat is ook zo bijzonder aan de medewerkers hier; het enorme geduld.”

Een toevoeging in mijn leven

“Het vrijwilligerswerk in de kunst is echt een toevoeging in mijn leven. Ik schilder gezellig mee met de kunstenaars hier, maar ook mijn werkachtergrond kan ik af en toe gebruiken. Vanuit de psychologie en mijn medicijnenkennis vanuit het laboratorium. Het is fijn dat af en toe nog eens te kunnen gebruiken. De cliënten geven mij echt inspiratie. Ik kan me nog goed de eerste keer herinneren dat ik met cliënten hier de stad in liep. In alle eerlijkheid dacht ik in het begin, o wat zullen mensen denken als ze mij zo zien. Na vijf minuten was dat gevoel weg en genoot ik ervan.”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud