Volg ons
Search
Close this search box.

Chips, chips en nog eens chips

In de Albert Heijn is het nog lekker rustig als fotografe Natasja en ik om 9.00 uur binnenkomen lopen. We melden ons bij de servicebalie en een medewerker begeleidt ons vriendelijk naar de personeelsruimte. We hebben namelijk afgesproken met Lorenzo. Lorenzo woont bij S&L Zorg en vanuit dagcentrum De Colweghe, onderdeel van SDW, is hij sinds een jaar één dag in de week werkzaam bij de Albert Heijn in Halsteren. Tijdens ons bezoekje gaan we eens kijken wat Lorenzo zoal bij de Albert Heijn doet.

Op de fiets naar het werk

In de personeelsruimte treffen we Lorenzo samen met supermarktmanager Rien Broos. We stellen ons voor en onder het genot van een lekker bakje koffie beginnen we het gesprek. Lorenzo is 21 jaar oud en woont op woonboerderij de Ruigevelden in Lepelstraat. Elke dinsdag om 8.30 uur stapt hij op de fiets naar Halsteren. Lorenzo: “Ik doe er ongeveer een halfuurtje over. Raoul en Jeroen (collega’s van Lorenzo die ook vanuit De Colweghe bij de Albert Heijn werken, red.) komen altijd lopend vanaf De Colweghe, dat zit hier om de hoek. Ik ga liever alleen op de fiets.” Rien: “Dat zelfstandige zien we bij Lorenzo ook terug in de winkel. Uiteraard begeleiden we hem waar nodig, maar de meeste dingen pakt hij helemaal zelfstandig op.”

Vakken vullen

Als medewerker van de Albert Heijn heeft Lorenzo specifieke taken. Hij vertelt: “Zodra de vracht binnenkomt begin ik altijd met het vullen van de vakken waar de chips liggen. Soms doe ik ook het toiletpapier. Ook zorg ik dat de schappen er goed uitzien.” Rien vult aan: “Het komt wel eens voor, toevallig vandaag, dat de vracht later is dan gepland. Ik zorg daarom altijd een dag van te voren dat er nog wat vracht over is, zodat Lorenzo dit kan bijvullen mocht de vracht later zijn. Zo houden we hem lekker aan het werk.” En tijdens het werken komt Lorenzo vaak veel bekenden tegen. Lorenzo: “Ik ken veel klanten van de carnavalsvereniging waar ik bij zit. Ik vind het leuk als ik ze zie in de winkel, dat is altijd gezellig.”

“Uiteraard begeleiden we hem waar nodig, maar de meeste dingen pakt hij helemaal zelfstandig op.”

Eigen tempo

Rien houdt goed rekening met de medewerkers met een beperking. Waar de meeste medewerkers werken met een deadline krijgen Lorenzo, Raoul en Jeroen de ruimte om de taken op hun eigen tempo te doen. Rien: “Dit levert de minste stress op en werkt voor iedereen het prettigst.” Als keten vindt Albert Heijn het maatschappelijk verantwoord ondernemen erg belangrijk. Rien: “Albert Heijn wil graag betrokken zijn in de buurt. Zo willen we ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. De meeste vestigingen hebben dan ook medewerkers met een beperking of Wajong-uitkering in dienst.”

Beppie

Rien is een supermarktmanager in hart en nieren. Al 31 jaar staat hij aan het roer van diverse vestigingen in Zuid-West Nederland. Rien: “Ik ben zo wat in de supermarkt geboren, want mijn ouders hadden er ook één.” Sinds twee jaar is Rien manager van de vernieuwde vestiging in Halsteren. Afgelopen juli was de heropening van de vestiging, waar Lorenzo ook van de partij was. Lorenzo: “Ik mocht tijdens de opening op een grote knop drukken samen met collega’s. Toen viel het doek naar beneden en was de winkel geopend.” Rien: “Ja, dat was een mooi moment. De klanten zijn ook erg blij met de vernieuwde winkel. En kijk, dat is Beppie”, zegt Rien terwijl hij naar een schilderij in de personeelsruimte wijst. “Onze allereerste trouwe klant. In elke vestiging hangt zij aan de muur. Ze herinnert de medewerkers eraan dat we nooit vergeten voor wie we werken.”

Aan het eind van het interview lopen we nog even de winkel in waar het inmiddels al een stuk drukker is. Lorenzo begint alvast met het vullen van de diverse vakken met zakken chips. En welke smaak zijn favoriet is? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Naturel tortilla chips met een sausje. Dat is het lekkerst!”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud