Volg ons
Search
Close this search box.

Charmeoffensief

Vandaag ga ik een bakje koffie drinken met Michel en zijn broer Robbie Wijers. Michel woont al sinds de oprichting in zorgwijk Sterrebos, dus al 28 jaar. Direct bij binnenkomst lacht Michel me toe. “Nu lacht hij inderdaad veel, want hij krijgt heel veel aandacht. Van de begeleiders hoor ik dat het ook wel eens anders is hoor. Maar als ik er ben, is hij eigenlijk altijd vrolijk”, zo begint Robbie direct te vertellen. In het gesprek merk ik dat communiceren met Michel heel bijzonder is. Hoewel communicatie in eerste instantie onmogelijk lijkt, weet hij precies aan te geven wat hij wil, eigenlijk door zijn charme.

Vier jaar ouder

Robbie is vier jaar ouder dan Michel en ze zijn samen opgegroeid met hun zus. De noodzakelijke zorg voor Michel was zo intensief dat hij als kind niet lang thuis heeft gewoond. Robbie herinnert zich vooral de weekenden dat Michel thuis was. Hij en zijn zus speelden dan veel met Michel, want hij heeft wel continu iemand in zijn buurt nodig. “Mijn ouders en mijn zus zijn overleden, dus ben ik de enige die over is gebleven voor Michel. Natuurlijk zorgt S&L Zorg voor Michel, maar ik probeer met regelmaat op bezoek te komen en te helpen of dingen te regelen.”

“Michel heeft suikerziekte en het is lastig om zijn waarden op het juiste niveau te houden. Maar, de begeleiders hier op deze woning krijgen dat juist wel heel goed voor elkaar. Ik weet niet precies hoe ze het doen, maar het heeft effect.” Met regelmaat neemt Robbie Michel mee naar het Ontmoetingscentrum om even een cola light (vanwege zijn suiker) te drinken. “Dat vindt hij fantastisch. Hij vindt het ook leuk om een boertje te laten en dat gaat natuurlijk erg goed met cola”, zegt Robbie lachend.

Zijn gezelligheid lijkt overigens nog sterker te werken als er vrouwen bij zijn. “Ja ze hebben wel eens gezegd tegen mij dat het Michel niet uitmaakt, maar ik merk toch dat als ik bijvoorbeeld mijn vriendin bij heb zijn charme nog wat verder omhoogschiet.”

“Ik ben de enige die over is gebleven voor Michel.”

Lekker met je broer mee

Het is prachtig weer dus we gaan ook even naar buiten. Even Michel zijn jas aandoen. “Als Michel nieuwe kleren nodig heeft, vraag ik wel hulp van die meiden hier hoor. Dat kunnen zij veel beter uitkiezen”, zegt Robbie.

“Hij weet precies aan te geven wat hij wil, eigenlijk door zijn charme.”

Aan Michel is te zien dat hij erg blij is met het bezoek van zijn broer, continu heeft hij een brede glimlach en hij lacht vaak en hard. Even denkt hij dat Robbie weg wil gaan, dan laat hij ook merken dat hij dat niet wil. “Hij maakt best veel geluid hoor. Hij kan zichzelf prima voortbewegen in zijn rolstoel en probeert met regelmaat naar de buren te gaan. Maar, soms is dat niet goed vanwege zijn eigen rust en de rust voor andere bewoners.” Na de lekkere wandeling nemen we weer afscheid. En Michel? Hij gaat met Robbie natuurlijk nog even een cola light drinken in het Ontmoetingscentrum!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud