Volg ons
Search
Close this search box.

Beter in je vel door vrijwilligers!

Vandaag ga ik op bezoek in Wouw. We gaan praten over vrijwilligerswerk. Op zo’n dag als vandaag zou je toch het liefst lekker naar buiten gaan. Wandelen, fietsen of gewoon om een boodschap. Eén cliëntbegeleider begeleidt meestal meerdere bewoners tegelijkertijd in een groep. Met zijn tweeën even naar buiten is dan lastig. Door de bijna 255 vrijwilligers bij S&L Zorg krijgen bewoners gelukkig veel meer één-op-één momentjes.

“Bewegen is super belangrijk. Je bent lekker buiten, het is goed voor je lichaam en je wordt er vrolijk van. Maar niet voor iedereen is bewegen makkelijk. Als je bijvoorbeeld het Syndroom van Down hebt is het lastiger om zelfstandig in beweging te komen. Samen lukt dat veel beter! Daarom houdt een groot deel van onze vrijwilligers zich bezig met bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen, sporten of naar het bos”, Sabine de Kok is vrijwilligerscoördinator bij S&L Zorg en vertelt vol enthousiasme haar verhaal. “Op alle locaties kunnen we nog meer vrijwilligers gebruiken, maar zeker ook hier in Wouw! Zo heeft Isabelle een prachtige fiets, maar hij mag ook door anderen gebruikt worden. Toch zonde als hij op zo’n dag als vandaag in de schuur staat.”

“Zeker hier in Wouw kunnen we nog vrijwilligers gebruiken!”

Tijdens het gesprek komt Mohammed aanrijden in zijn rolstoel. Tussendoor bemoeit hij zich lekker met ons. “Mohammed zou bijvoorbeeld graag met een vrijwilliger regelmatig naar de disco gaan. Maar hij mag ook op de fiets van Isabelle, mits er iemand is die met hem wil fietsen”, vertelt Sabine.

Meer dan bewegen alleen

Vrijwilligerswerk bij S&L Zorg is nog veel breder dan bewegen alleen. Ook spelen vrijwilligers een belangrijke rol bij de dagbesteding, door bijvoorbeeld op een creatieve groep te helpen. Veel van de evenementen zoals Carnaval, Halloween en Sinterklaas worden georganiseerd en gecreëerd door de Partyteams. Maar, daarnaast hebben we ook nog heel veel andere verschillende werkzaamheden zoals: buschauffeur, kookvrijwilliger en tuinvrijwilliger.

Na een tijdje komt Petra, ze is begeleider van de groep en wil samen met Isabelle de speciale rolstoelfiets wel demonstreren. Isabelle beweegt druk, ik vermoed dat ze er zin in heeft. Nadat alle veiligheidsmiddelen goed vast zitten, fietsen ze weg. En het gaat lekker vlot, want met de twee accu’s krijgt de fiets een lekkere boost!

Na een uurtje nemen we weer afscheid. We krijgen allemaal nog een hand van Mohammed.

Kennismaken, hoe gaat dat?

Als je wilt weten of vrijwilligerswerk bij S&L Zorg iets voor jou is, hebben we vier eenvoudige stappen:

1. Als je interesse hebt, neem je contact op en drink je een bakje koffie of thee met onze coördinator Vrijwilligerswerk Sabine de Kok. Zij let je alles uit over S&L Zorg en het vrijwilligerswerk.
2. We gaan eens kijken bij een woning of een dagbestedingslocatie en drinken daar ook een bakje koffie of thee, samen met cliënten.
3. Op basis van de informatie die je op dit moment hebt, neem je nu pas een besluit of je echt interesse hebt. Je mag een aantal keer vrijblijvend meedraaien.
4. We gaan rustig starten met vrijwilligerswerk en bespreken regelmatig met elkaar hoe het gaat. Als je weer wilt stoppen, mag dat natuurlijk altijd. Maar, wees gewaarschuwd; een dankbare glimlach van één van onze bewoners werkt verslavend!

Klik hier om naar de vrijwilligersvacatures te gaan.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud