Volg ons
Search
Close this search box.

Alles met een glimlach

Als ik op de bel druk, vliegt de deur direct open. Ik zie een brede glimlach voor me. Cliënte Elly Swagemakers stond duidelijk al met smart te wachten. Ik heb begrepen dat Elly en haar vader heel veel samen doen. En daar wil ik natuurlijk meer van weten! Samen met de fotografe volg ik haar naar de woonkamer waar ook haar vader Jac Swagemakers ons vriendelijk begroet. We nemen gezellig plaats op de bank.

“Elly is via school bij S&L Zorg terecht gekomen. Na school volgde ze dagbesteding bij De Rotselaer van SDW en vanuit daar is ze bij S&L Zorg gaan wonen”, begint Jac te vertellen. “Haar broer en zus gingen uit huis, en dat wilde Elly ook graag. Zo is ze op de Triasdijk in Roosendaal gaan wonen. Maar ze is een echte krab, dus toen er een plek vrijkwam hier op de Portugalstraat zijn we daar gaan kijken. We hebben kennisgemaakt en aan Elly gevraagd of ze hier wilde wonen, en toen zei ze volmondig ja.” Elly woont nu lekker dicht bij haar ouders en zit helemaal op haar plek. Verder is ze een drukke dame, die veel dingen leuk vindt om te doen.

“Ik maak graag ansichtkaarten”, vertelt Elly. Jac: “Voor elke gelegenheid maakt ze een kaart, voor verjaardagen, geboortes, noem maar op. Ze heeft ook altijd alle data paraat. En ze volgt natuurlijk ook dagbesteding bij S&L Zorg. Zo gaat ze op maandag werken in het Ontmoetingscentrum van Lambertijnenhof, op dinsdag naar Creatief. En de rest van de dagen gaat ze naar de Kunstsjop.” “In het Ontmoetingscentrum maak ik slaatjes klaar, dat is heel leuk om te doen. Die maak ik helemaal zelf”, vult Elly aan. “Daarnaast heeft ze veel andere hobby’s. Ze danst en zwemt graag bijvoorbeeld, en bowlt. En daar is ze ook nog eens erg goed in. Ze heeft al vaak gewonnen.” Elly knikt: “Ik heb ook prijzen op mijn kamer.” Daar moeten we zo maar eens even gaan kijken dan als we klaar zijn.

S&L Zorg, Portugalstraat, buitenlocatie, Bergen op Zoom

En dan is het alweer weekend

In de weekenden gaat Elly regelmatig naar huis. Dit is namelijk vlakbij. Ze gaat dan op zaterdag naar haar ouders, blijft daar slapen, en gaat op zondag weer terug naar de Portugalstraat. “Op zaterdag beginnen we met een kopje koffie en dan gaan we ‘s middags naar onze garage, Autobedrijf Swagemakers. Elly’s broer Richard heeft daar nu de leiding en we gaan dan rond 16.00 uur, sluitingstijd, langs. Er staat standaard een fles wijn koud, zodat we samen gezellig wat kunnen drinken”, vervolgt Jac. “Elly: Ik maak altijd een cappuccino voor de schoonvader van Richard. En ik drink maar twee glaasjes wijn hoor.” “En wat doen we zaterdagavond?”, vraagt haar vader. “Dan drink ik ook nog een portje”, zegt Elly. Jac: “Zondagochtend verwennen we Elly goed met een uitgebreid ontbijt. Met ei, spek en verse sinaasappelsap.”

S&L Zorg, Portugalstraat, buitenlocatie, Bergen op Zoom
S

Samen op de fiets

Elly en haar vader hebben ook nog een gezamenlijke hobby: fietsen. Samen zijn ze lid van de fietsclub op Lambertijnenhof. Regelmatig fietsen ze 25 of 35 kilometer op de tandem. Jac: “Ik neem altijd gehaktballetjes mee voor iedereen. Dan wil ik weten hoeveel gasten er mee gaan. En de club verwacht het ook, want als ik ze vergeet, kan ik terug.” Wat het geheim van de balletjes is? “Haha, ik koop de balletjes in bij de Sligro. Dan ontdooi ik ze een dag van tevoren en dan gaan ze mee naar de fietsclub. Uiteraard krijgt de begeleiding ook altijd een gehaktballetje. We zijn wel mooi weer fietsers hoor, alleen in de zomermaanden gaan we met de club op pad.”

Dat zijn dus heel wat hobby’s en bezigheden die Elly de hele week door heeft. Haar vader: ”Ze wil altijd wel bezig zijn en ze is ook nog eens erg zorgzaam. Ze ziet het meteen als er nog iets opgeruimd moet worden bijvoorbeeld. Dan kijk ik om en is iets al teruggelegd. In de weekenden dat ze bij ons is, helpt ze haar moeder ook altijd met het huishouden. Dat zit in haar. En Elly heeft eigenlijk nooit tijd om boos te zijn, al kan ze best gevoelig zijn. Ze lacht eigenlijk altijd, zeker als er een fotocamera in de buurt is. Het maken van haar pasfoto was ook erg lastig, zo zonder glimlach. Elly lacht altijd.” Genoeg gekletst, nu wil ik die fiets wel eens zien! Jac en Elly laten zien hoe hun fietstocht er altijd aan toe gaat, met een grote glimlach op het gezicht.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud