“Ik werk hier nog maar 27 jaar”, zegt Dianne lachend, “als cliëntbegeleider wonen en casemanager, maar ook bij de dagbesteding op basisgroep 15. Nu werk ik als teamleider dagbesteding, samen met Irene en Ilse.” “Nog iets langer, vanaf het prille begin, dus 35 jaar”, zegt Irene als ik haar vraag naar haar loopbaan bij S&L Zorg, “eigenlijk altijd wel bij de dagbesteding. Eerst als activiteitenbegeleider, toen eerste medewerker dagbesteding, jobcoach, ondersteuner medische dienst en nu dus teamleider dagbesteding.”
Potloden en verpakkingschips
In hoeverre was dagbesteding 35 jaar geleden anders? “Toen we begonnen bij Sterrebos was alles ingesteld op industrieel werk: een wasserij, strijkerij, er werden potloden voor Bruynzeel ingepakt, dat soort dingen. Het waren grote open ruimtes. Ik weet nog dat we op een gegeven moment een soort schotten zijn gaan maken en een snoezelbak met van die verpakkingschips. Als er dan iemand boos was, vloog er nog wel eens zo’n schot door de ruimte of een doos potloden”, zegt Irene lachend. Dianne begon een aantal jaar later toen Lambertijnenhof net open ging: “Er was ondertussen al veel geleerd, dus de dagbesteding was toen al verder. We hadden een bakkerij, montage, hout, maar ook senso en muziek.”
“In de beginjaren was er meer personeel en het leek alsof er ook meer geld was. Toneel, muziek, alles erop en eraan. The sky was the limit”, vertelt Irene. “Maar het belangrijkste was de vrijheid en de ruimte om te groeien. Ook al hebben we nu wat minder mensen en geld, de ruimte en vrijheid die we krijgen is nog steeds even groot.”
Als er dan iemand boos was, vloog er nog wel eens zo’n schot door de ruimte.
Nieuwe tijd, nieuwe middelen
“Er was in de regio niet zoveel, het was net een klein dorpje”, vertelt Dianne. “We hebben altijd gekeken naar wie doet wat, waar ben je goed in. Nu werken we methodischer en zoeken we samen naar de wensen en behoeften met het dagbestedingsspel. Er zijn natuurlijk ook nieuwe modernere materialen, denk aan de snoezle (tentje om in te snoezelen, red.) en de CRDL (een instrument dat met aanraking bespeeld wordt, red.).” “En vergeet internet en apps zoals Pinterest niet”, zegt Irene. “Vroeger moest je naar de bieb of kijken in winkels voor ideeën, nu kun je op internet heel eenvoudig veel inspiratie vinden.”
Trots
Als je terugkijkt, waar ben je dan echt trots op? Irene: “Toch wel de expositie in het Tongerlohuys, zo inclusief was dat. En de plannen die we hebben met de Sint Jan.” En Dianne? “Het dagbestedingsspel. Dat brengt ons zoveel meer dan we ervan gehoopt hadden. Maar ook de verbouwing van de dagbesteding Lambertijnenhof. Met de thema’s stad, bos, zee. Echt heel mooi om dat samen met iedereen te mogen realiseren.“
En de toekomst? “Ik ben apetrots waar we zijn en nu al trots op waar we nog naar toegaan. Je mag hier altijd door!”, zo sluit Irene enthousiast het gesprek af.