Volg ons
Search
Close this search box.
Mozaiekproject S&L Zorg De Toltuin

Mozaïekproject S&L Zorg en De Toltuin

Begin dit jaar heeft De Toltuin in Roosendaal, een ontmoetingsplek voor groot en klein, contact gezocht met de begeleiders van een creatieve dagbestedingsgroep op Sterrebos. Via het Oranjefonds, project Groen Verbindt, hebben zij een subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van een kunsttuin. En het leek hen erg leuk om cliënten van S&L Zorg bankjes te laten versieren met mozaïek. De bankjes worden weer geleverd door de gemeente, en zo ontstond er een mooie samenwerking.

Erg leuk, maar voor de cliëntbegeleiders was mozaïek een totaal nieuwe techniek. Daarom werd de hulp van kunstenares Marijke Maas ingeschakeld. Marijke werkte eerder bij de Kadosjop van S&L Zorg en is sinds 1999 zeer actief als kunstenares, met o.a. als specialisme mozaïek. Dus wie kon dit project beter begeleiden? De begeleiders op de groep kregen een workshop van twee ochtenden, zodat zij vervolgens met de cliënten aan de slag konden.


De cliënten maakten zelf de ontwerpen. Ze maakten tekeningen met het thema ‘Tuin”. Bij de eerste werkzaamheden, het wassen en sorteren van de steentje, was de groep gelijk enthousiast. Daarna gingen de werkzaamheden door met steentjes leggen op matjes van gaas, met hun eigen tekening als sjabloon. Zo maakte ieder zijn eigen kunstwerk. Deze werken werden samengevoegd op de banken, zodat deze vervolgens op de bankjes gelijmd konden worden”, aldus Ineke Hello, cliëntbegeleider bij Creatief. “Tijdens het werken aan het project werd er best het een en ander aangepast in de werkwijze. Niet iedereen heeft dezelfde manier van werken en het vermogen alle handelingen uit te voeren, we zijn dus op zoek gegaan naar wat aanpassingen. Maar als je nu kijkt, zie je wat er bereikt is. Op de banken is de “handtekening” van de groep duidelijk te zien. Marijke Maas: “Je zag de cliënten er gewoon handiger in worden gedurende het project, dat is mooi om te zien. En ze vonden het leuk. Zo kwamen er op sommige momenten zelfs cliënten in hun vrije tijd helpen, als het nodig was. En het project verbindt. Andere cliënten of medewerkers die ons bezig zagen, kwamen even kijken en genoten zichtbaar van al het moois.

De bankjes werden maandag 14 november door de cliënten zelf officieel onthuld in De Toltuin.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud