Volg ons
Search
Close this search box.
moofie

Onderzoek naar effect van Moofie samen met Avans

Het afgelopen half jaar, is er in samenwerking met de Avans Hogeschool door vijf studenten een onderzoek bij S&L Zorg gedaan naar Moofie, een ‘pratende beweegstok’. Na afronding presenteerden de studenten de resultaten, samen met twee bewoners van S&L Zorg aan een publiek van studenten, docenten, medewerkers en de producent van de Moofie.

De Moofie

De Moofie is ontworpen om mensen meer te laten bewegen. De stok heeft kleurtjes en veel verschillende beweegopdrachten, spelletjes en liedjes. De Moofie is er in de kids en de care variant. De Moofie Kids heeft makkelijkere bewegingen en de muziek is meer gericht op kinderen en Nederlandse liedjes. De Moofie care heeft meer oud Hollandse hits en andere soort beweegprogramma’s en spelletje.

Het onderzoek

De studenten wilden weten of de Moofie kon zorgen voor meer beweging en contact bij mensen met een verstandelijke beperking. Ook wilden ze weten welke van de twee versies het beste zou aansluiten. Ze voerden het onderzoek uit bij 35 bewoners van S&L Zorg verspreid over verschillende woningen en dagbestedingslocaties. Ze observeerden acht bewoners met een licht verstandelijke beperking, achttien met een matig verstandelijke beperking en negen bewoners met een ernstig meervoudige verstandelijke beperking. Vervolgens hielden ze een kort interview met de bewoners en/of de zorgmedewerkers.

De uitkomsten

De pratende beweegstok werd door bijna alle bewoners en medewerkers erg enthousiast ontvangen. Bewoners met een licht verstandelijke beperking gingen door de Moofie Kids meer bewegen en maakten contact. Bewoners met een matig verstandelijke beperking ervaarden dit juist met de Moofie Care. Bewoners met een ernstig meervoudige beperking reageerden vooral op de geluiden en de kleuren die de Moofie weergeeft en daarbij maakten de twee versies van de Moofie geen verschil. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en het enthousiasme wat werd ervaren door de bewoners, heeft S&L Zorg de Moofie Kids aangeschaft voor gebruik binnen de organisatie. De producent weet nu meer over de mogelijkheden en kan het product verder doorontwikkelen voor deze doelgroep.

Mogelijk door ZonMw subsidie

Het Lectoraat Leven Lang in Bewegen van de Avans Hogeschool Breda heeft samen met S&L Zorg een subsidie ontvangen via ZonMw, voor de uitvoering van het onderzoek. Zonder deze subsidie was het onderzoek niet mogelijk geweest.

Presentatie in het GET-lab van Avans

Op maandag 9 januari presenteerden de studenten de uitkomsten van het onderzoek in het innovatiecentrum: GET-lab van Avans Hogeschool in Breda. Cliëntbegeleider Annika van Bijsterveld en bewoners Lydia de Keijzer en Precilla Verdult waren hierbij om te vertellen over hun ervaringen met de Moofie. Na een demonstratie van beide bewoners, hielpen ze deelnemers aan de bijeenkomst ook om zelf de Moofie uit te proberen tijdens een workshop.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud