Volg ons
Search
Close this search box.
medicijndispensers

S&L Zorg onderzoekt of medicijndispensers bijdragen aan zelfredzaamheid

Medicijndispensers worden al jaren ingezet in de ouderenzorg en in de thuiszorg. Medicijnen worden in de vorm van een baxterrol toegevoegd aan een medicijndispensers. Deze geeft een geluidssignaal zodra de medicatie moet worden ingenomen. Met een druk op een lichtgevende knop wordt de medicatie voor dat moment uitgegeven. Het zakje waar de medicijnen in zitten wordt gelijk opengemaakt. Op het moment dat de medicijnen bij het geluidssignaal niet worden uitgenomen, gaat er een signaal naar het zorgkantoor of de betrokken medewerker.

Effectiever rapporteren

In de ouderenzorg en thuiszorg ervaren ze hier verschillende voordelen van. Zo zorgt het voor ontlasting van het personeel, bevordert het de zelfstandigheid van de cliënten en is er betere zorg op maat. Daarnaast zorgt het voor een verhoging van de medicatietrouw.

Tijd en nauwkeurigheid

Binnen S&L Zorg maken veel bewoners gebruik van medicatie. Een klein deel van de bewoners heeft medicatie in eigen beheer. Voor een grote groep bewoners wordt de zorg voor medicatie overgenomen door medewerkers. Dit houdt in dat de medewerkers op de woningen verantwoordelijk zijn voor het feit dat de medicijnen (tijdig) worden toegediend, dat de medicatie wordt besteld en dat alles netjes wordt bewaard in de medicijnkar. Dit is een belangrijke handeling die veilig en goed moet gebeuren en die tijd en nauwkeurigheid vraagt van de medewerker. De hoge werkdruk kan hiervoor wel eens een belemmering zijn.

Project opgestart

Er is bij S&L Zorg daarom de wens om, waar mogelijk, de toediening van medicatie minder tijdrovend te maken. Dit willen we doen door te kijken naar middelen die hierbij kunnen ondersteunen. Naast deze wens heeft S&L Zorg ook de wens om de zelfredzaamheid van onze bewoners te verhogen, onder andere op het gebied van medicatietoediening. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we een project opgestart. Met dit project willen we kijken of we bij S&L Zorg medicijndispensers in kunnen zetten om de zorg effectiever, efficiënter en cliëntgerichter te organiseren.

Onderzoek aan de hand van pilot

Tijdens het project wordt onderzoek gedaan naar verschillende medicijndispensers en de meerwaarde hiervan. Daarnaast wordt er regelmatig informatie uitgewisseld met een andere zorgorganisatie uit de buurt om opgedane kennis met elkaar te delen. Ook voeren we een pilot uit binnen één van onze woningen. Aan de hand hiervan willen we kijken of de medicijndispenser voor bewoners en medewerkers ook van toegevoegde waarde kan zijn. Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan zal er gekeken worden hoe de inzet hiervan verder kan worden uitgerold binnen S&L Zorg.

Bron foto: Focuscura

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud