Volg ons
Search
Close this search box.

Innoveren doe je samen: co-creatie Snoezle

Het Belgische productdesign bedrijf Pilipili had een mooi product ontwikkeld: een mobiele snoezeltent: de Snoezle. Het bedrijf zocht een Nederlandse zorginstelling om mee te denken bij de doorontwikkeling en toepassing van het product en kwam bij S&L Zorg uit. “We doen ontzettend veel aan innovatie. Vaak ontwikkelen we niet echt zelf nieuwe producten, maar we zijn er juist ontzettend goed in om nieuwe innovaties uit te testen en in te voeren in onze zorg. Een mobiele snoezeloplossing leek aan te sluiten op onze behoeften, wij zijn dit product dus maar eens gaan bekijken”, vertelt René van Donschot die o.a. manager innovatie is.

Eigen snoezelruimtes zijn niet altijd geschikt

Het snoezelen zelf is niet uniek bij S&L Zorg. Dianne van Loenhout, teamleider dagbesteding (en betrokken bij deze innovatie) legt uit: “Snoezelen is een fantastische ervaring en activiteit. Iemand is gedurende kortere of langere tijd in een ruimte die een kalmerende invloed uitoefent. Er is bijvoorbeeld gedempt licht, zachte muziek, geuren en meubilair dat een ontspannen houding toelaat, zoals een zitzak of matrasgevuld met water. S&L Zorg heeft speciale snoezelruimten, maar om daar gebruik van te maken is niet altijd even makkelijk. Het kan zijn dat de ruimte al bezet is, maar het kan ook zijn dat je een flinke afstand moet afleggen om er te komen.

Co-creatie

Om echt samen aan de slag te gaan met dit product werd door het Care Innovation Center (een netwerkorganisatie in de regio waar S&L Zorg een actieve deelnemer van is) een zogenaamde co-creatie sessie opgezet. Eén van de leden van het innovatieteam van S&L Zorg, Jelle van Tilburg, ging aan de slag en begeleidde vorig jaar één dag in zorgwijk Lambertijnenhof om eens goed te ervaren wat onze bewoners ervan vinden. Op de dag waren ook de ontwikkelaars van het product aanwezig. Na een grondige testdag en stoeien met onder andere het ophangen van de Snoezle boven een rolstoel, zagen we bij S&L Zorg de enorme potentie. Mensen die wonen in een groep kun je een persoonlijk rustmoment/ervaring bieden, zonder iemand echt naar één van onze snoezelruimtes te begeleiden.

“Snoezelen is een fantastische ervaring en activiteit.”

Speciaal statief

“Het toffe is dat mede op basis van de sessie bij S&L Zorg de Snoezle-ervaring zelf is aangepast, maar uiteindelijk ook een speciaal statief is ontwikkeld waarmee je de Snoezle boven een rolstoel kunt hangen. Binnen S&L Zorg hebben we nu vijf Snoezletenten in gebruik en de statieven zijn recent ook binnengekomen. Zeker nu tijdens corona de bewegingsvrijheid beperkt is, kan dit product helpen bij een stukje ontspanning voor onze bewoners. En, door mee te denken met dit product dragen we ook bij aan de levens van nog veel meer andere mensen met een beperking in Nederland en zelfs daarbuiten!”, sluit René enthousiast af.

Een innovatieve organisatie

S&L Zorg heeft een lange geschiedenis op het gebied van zorginnovatie: we ontwikkelden in 1999 al mee aan één van de eerste digitale cliëntendossiers van Nederland (Careview). We hebben ook al tijden bijvoorbeeld geen computerservers meer, maar zitten volledig in ‘The cloud‘. Medewerkers werken al vanaf 2016 digitaal samen via G-suite en hardware van Google. Ook brachten we recent samen met Hertek op innovatieve wijze onze nachtzorg naar het volgende niveau. En bewoners zwemmen in het eigen zwembad tussen de dolfijnen met Virtual Reality. Vanwege de successen bij het verbeteren van de levens van onze bewoners hebben we innovatie een vastere vorm gegeven in ons innovatieplatform waar ons vijfkoppige innovatieteam onderdeel van uitmaakt.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud