Volg ons
Search
Close this search box.

Familieband

In 2017 ontstond er een crisis in het gezin Boogaart. Petra, de moeder van Remco en Jordy, kreeg een hersenbloeding. Ze zorgde samen met vader Arno voor beide jongens en dat werd plots wel heel erg lastig. Dit verhaal gaat over een sterke familie, over samenwerking en over het onmogelijke mogelijk maken.

Om dit verhaal goed op te schrijven zitten we aan een flinke tafel met Jordy, Remco, Arno en Petra Boogaart. Maar ook Melinda en Megan zijn meegekomen (resp. begeleider bij de Portugalstraat en Lambertijnenhof 204). Het is een lekkere drukke bedoeling en Remco en Jordy nemen geen blad voor de mond.

Niet één maar twee plekken met spoed nodig

Laten we eens bij het begin beginnen. Arno vertelt: “Eind 2017 kreeg Petra een hersenbloeding. Hoewel Jordy en Remco eerst allebei thuis woonden, was Remco tijdelijk bij een andere zorginstelling. De zorg daar liep ten einde. Dik een uur rijden hiervandaan. We hadden wel een forse uitdaging. Niet voor één, maar voor twee jongens tegelijk een goede plek vinden.” Vlak voor de kerst werd er contact gelegd met S&L Zorg en in maart 2018 lukte het. Jordy en Remco gingen redelijk kort na elkaar allebei aan de Portugalstraat wonen. “We hadden echt niet durven hopen dat we zo dichtbij iets konden vinden. We wonen in Tholen en dit is echt zelfs op de fiets te doen. Zo dichtbij”, vertelt Arno.

“We hadden wel een forse uitdaging. Niet voor één, maar voor twee jongens tegelijk een goede plek vinden.”

Twee broers bij elkaar in hetzelfde huis lijkt mooi, maar bleek niet de beste oplossing. Megan: “Op momenten was het echt wel tof hoor, bijvoorbeeld knuffels ruilen voor het slapengaan. Dat kon maar doorgaan.” “Bambi is mijn favoriete knuffel”, vertelt Remco. “En Stampertje die van mij!”, vult Jordy aan. “Maar er waren ook momenten waarop het echt niet ging”, vervolgt Melinda. Remco verhuisde daarom naar Lambertijnenhof.

Jordy twijfelt een beetje als ik aan hem vraag of hij leuk woont. “Het is niet altijd leuk hoor”. Zijn tweelingbroer Remco is enthousiaster over zijn woning: “204 is wel leuk hoor. Vooral als we leuke dingen doen met de leiding zoals fietsen of naar de sportzaal. Ik heb het hele jaar kerstverlichting op mijn kamer en er is veel muziek in huis.” Jordy heeft ook nog wat wensen voor zijn kamer: “Een grote tv en een tweepersoonsbed.” Maar, Jordy als je zou mogen kiezen, welke woning is dan leuker die van Remco of die van jou? “Nee, toch de Portugalstraat”, antwoord hij lachend.

Leren en werken

Toen ze eenmaal allebei op een lekkere plek zaten kwamen ze tot rust en gingen ze hard aan de slag. Beide jongens gaan naar dezelfde school, De Kameleon in Bergen op Zoom. Fijn want tijdens alle veranderingen bleef dat juist stabiel. Op het moment van dit gesprek hebben de jongens thuis les. Want de school is vanwege de coronamaatregelen dicht. “Ik krijg les via Microsoft Teams”, vertelt Remco. En Jordy? Jordy volgt soms les vanuit huis en soms vanuit de dagbesteding van Lambertijnenhof. “Ik heb daar mijn eigen kantoor, zodat ik me goed kan concentreren”, vertelt hij trots!

“Ik werk voor Stadvracht (red. www.stadvracht.nl) en breng met mijn fiets en aanhanger pakketjes rond”, vertelt Remco. Maar ook Jordy fietst graag: “Ik fiets veel met Dimph. Als ik naar huis ga, fiets ik een stuk zelf en wacht mijn vader me op voor het laatste stuk.”

“Gewoon lekker samen als gezin. Ongelooflijk.”

Samen als gezin

Remco en Jordy gaan ook vaak bij elkaar op bezoek, maar bellen ook en whatsappen. En, ze gaan ook samen naar huis. “Ze zijn met de kerstdagen zelfs 10 dagen achter elkaar thuis geweest”, vertelt Arno. “Spareribs, gourmetten en visschotel”, vullen de jongens aan. “Ja, lekker gegeten en ze hebben geholpen met stofzuigen en de vaatwasser uitruimen. Gewoon lekker samen als gezin. Ongelooflijk”, zo sluit Arno het verhaal met de kerst van 2020 af.

Cathy van der Wouden

Cliëntadviseur

We gingen allemaal tot het uiterste

“Oh ja, dat was een bijzonder traject”, vertelt Cathy van der Wouden als ik haar vraag naar Remco en Jordy. Cathy is cliëntadviseur bij S&L Zorg en begeleidde het gezin destijds vanuit S&L Zorg. “Ingrid Bras van de gemeente Tholen belde me op. Ze zocht dringend een plekje voor de jongens en kende Lambertijnenhof, omdat ze er vroeger gewerkt had. Twee plekken? Twee broers? Spoed? Dat klinkt lastig, zeker als je weet dat mensen soms jaren moeten wachten op één plekje. Maar, we zijn aan de slag gegaan. We hadden toevallig, en dat gebeurt niet vaak, twee kamers in één woning vrij en ook nog in Bergen op Zoom. Natuurlijk zijn we eerst op huisbezoek geweest om het gezin te ontmoeten.

En dan rijzen natuurlijk de vragen. Was deze woning wel ideaal voor twee verschillende jongens? En daarbovenop klopten de financiering en indicaties helemaal niet bij de zorg van S&L Zorg. Dat was best lastig. Maar het team van de woning durfde en wilde de uitdaging aangaan en de gemeente Tholen wilde alles op alles zetten om het op te lossen voor het gezin. Dus we gingen ervoor.”

Wat was nu het meest bijzondere aan dit traject? “Eigenlijk de samenwerking tussen ouders, gemeente en S&L Zorg. Ouders gaan zo duidelijk voor wat goed is voor hun gezin, de gemeente die ouders ondersteunt en de financiering mogelijk maakt en S&L Zorg die de zorg weet te realiseren. Alle neuzen dezelfde kant op! We zijn allemaal tot het uiterste gegaan om dit mogelijk te maken en het is mooi om te zien dat het zo goed is uitgepakt voor de jongens”, vertelt Cathy.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud