Volg ons
Search
Close this search box.
oculus go virtual reality eigen films

Eigen Virtual Reality films maken

Virtual Reality, super tof! Maar wat kun je er mee in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Bij S&L Zorg onderzoeken we op een laagdrempelige wijze de kansen en kijken we of we op eenvoudige wijze eigen films (content) kunnen maken. Het doel: mensen die door hun beperking iets niet kunnen beleven, toch een Virtual Reality ervaring bieden die in de buurt komt van de realiteit. In dit artikel leg ik uit waar we mee bezig zijn en wat we willen bereiken.

Wat is de Virtual Reality droom van S&L Zorg?

Als eerste moeten we stellen, dat iedereen (ook als je een beperking hebt) vooral de kans moet krijgen echte ervaringen mee te maken. Als het kan, ga naar het strand, reis, bezoek een theater of ga naar de dierentuin. Maar, soms kan dat echt niet. Je hulpmiddelen zijn zo complex dat je bijvoorbeeld niet in de attracties van de Efteling kunt. Of je kunt niet reizen en je je familie in het buitenland bezoeken. Of je wilt naar een concert maar vindt het niet fijn om in een drukke zaal te staan. Als je iets niet echt kunt meemaken, zouden wij het tof vinden als we die ervaring toch na kunnen bootsen in: Virtual Reality.

Bestaande films

Nu zijn er gelukkig al heel veel VR-films. Ze staan gewoon op YouTube. Wil je in de achtbaan of tussen de leeuwen zitten? Wil je naar een concert van André Hazes. Alles is al beschikbaar. Wij zijn eerst met onze bewoners gaan kijken wat we met deze films kunnen doen. Met drie verschillende systemen zijn we aan de slag gegaan namelijk:

  1. Een VR-bril waar je een mobiele telefoon in klikt.
  2. Een Playstation VR-set en
  3. Een Oculus-Go.

Met name de Playstation set wordt veel uitgeleend en staat dan bijvoorbeeld een weekend in een woning. Onze bewoners hebben er veel lol mee.

Eigen films

Op dit moment willen we één stap verder gaan en onderzoeken we of we zelf films kunnen maken. En sterker nog, is het zo eenvoudig dat bewoners, hun familieleden, vrijwilligers of wie dan ook zelf een film kunnen maken? Om dit te proberen hebben we een kleine 360 graden camera aangeschaft. De Insta 360 one. En wat blijkt, het lukt gewoon! We hebben bijvoorbeeld al een opname gemaakt van een carnavalsfeest (vorig jaar) die dit jaar (tijdens corona) ingezet kan worden om toch het feestgevoel mee te krijgen. En niet zomaar een carnavalsfeest, nee een feest in de zaal waar je elk jaar komt met bekende gezichten om je heen. Ook al is er geen carnavalsfeest tijdens corona, in Virtual Reality kun je het toch meemaken!

Wat is de vervolgstap?

Nu we zelf kwalitatief goede opnamen kunnen maken en deze kunnen bekijken op een willekeurige VR-bril, willen we kijken hoe eenvoudig we anderen films kunnen laten maken. Als dat lukt, kunnen we opschalen en veel meer films beschikbaar maken. De droom die we geschetst hebben komt dan dichterbij.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud