Volg ons
Search
Close this search box.
Jolanda kan zelf mailen

Al je belevenissen zelf mailen

Iets zelf kunnen is ontzettend belangrijk. En als je een heel druk leven hebt, waarin je veel meemaakt, is het supertof als je dat ook kunt delen. Je kunt natuurlijk bellen of op visite gaan, maar dat kan niet altijd. Je ziet wel dat iedereen e-mails stuurt. Zou het niet leuk zijn als je dat zelf ook kunt? We gaan eens praten met Jolanda en haar begeleider en mentor Marlies. Zij zijn iets gaan proberen wat vanuit het innovatieplatform werd ontdekt: spraakgestuurd typen.

Inspreken en de computer typt

“Ik ga naar educatief, Kunst&Zo en zwemmen. En de Soos en ik speel blokfluit. Op zaterdag komt Mohammed op visite, wij spelen samen rummikub. Oh ja ik doe ook nog aan Aerobics”, Jolanda vertelt ons even haar weekprogramma. We spreken elkaar in Kunst&Zo. Een galerie en atelier op Lambertijnenhof waar Jolanda kunst maakt, volledig in haar eigen herkenbare stijl. “Ze heeft wel een hele drukke week hoor, maar wil daar ook heel graag over vertellen, bijvoorbeeld aan haar familie”, vertelt Marlies. “Ik heb drie broers en een zus”, vult Jolanda aan. “Ze ziet heel veel mensen mailen, maar zelf lukt haar dat niet. Ze kan wel lezen. Toen zijn we gaan proberen of ze de tekst kan inspreken en dat de computer het kan uittypen.”

Innovatieteam

In het innovatieplatform zag men dat Google-software (Google heeft veel meer dan alleen de zoekmachine) een toetsenbord heeft met een microfoontje. Als je dat aanzet, gaat Google luisteren en wordt de gesproken tekst direct uitgetypt. Teamleider van de woning van Jolanda en lid van het innovatieteam Annemarie van den Boom zagen de mogelijkheden: “Wat opviel was dat zo’n eenvoudige gratis functie zo goed werkte. Het is ongelooflijk hoe goed de tekst wordt uitgewerkt. De eerste gedachte was, dat is handig voor medewerkers om te kunnen rapporteren. Maar al snel gingen we nadenken over de mogelijkheden voor onze bewoners. We hebben een headset gekocht zodat het nog beter werkt en nu typt Jolanda hele verhalen, bijvoorbeeld naar haar familie.”

Terwijl Jolanda een fors bericht aan het schrijven is om te mailen, vertelt Marlies verder over haar rol als mentor: “Ik ben eigenlijk een vast vertrouwenspersoon voor Jolanda. Als er iets is kan ze makkelijk even met mij praten, maar we gaan bijvoorbeeld ook wel eens samen kleren kopen. Je hebt dan echt even tijd voor een goed gesprek. We kijken nu samen op haar verzoek hoe we haar week toch wat rustiger kunnen maken, soms slaat ze al eens iets over, want ze doet wel echt veel.”

In de galerie

Het drukke programma staat nu keurig op het scherm en wordt verstuurd. Nu nog even naar de kunst kijken hoor. “Dit is een Madonna, een stilleven”, vertelt Jolanda trots terwijl we bij een werk van haar hand staan. Het schilderij is prachtig uitgestald in één van de weinig echte galeries die Bergen op Zoom heeft. Als je zulke kunst kunt maken, is het te begrijpen dat je er ook veel over wilt vertellen, oh nee sorry: mailen!

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud