Volg ons
Search
Close this search box.

Nieuwe mensen ontmoeten via ABCDate

Sinds anderhalf jaar biedt S&L Zorg haar bewoners de mogelijkheid om via ABCDate nieuwe mensen te ontmoeten. ABCDate is zeven jaar geleden ontstaan en is speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Online en tijdens feestavonden en uitjes kunnen zij op zoek gaan naar vriendschap, een relatie of een maatje om bijvoorbeeld samen mee te sporten. We zijn benieuwd naar ABCDate en de ervaringen van onze bewoners. Daarom spreken we af met Obie, bewoner van S&L Zorg, en Sofie Goeting, leidinggevende bij ABCDate.

Ontstaan uit een behoefte

Sofie: “ABCDate is echt ontstaan vanuit een behoefte van mensen met een verstandelijke beperking. De organisatie waar ik voor werk heeft ook Steffie ontwikkeld (op Steffie.nl legt Steffie moeilijke dingen op een makkelijke manier uit, red.). Uit een onderzoek destijds kwam heel vaak terug dat er behoefte was aan vriendschappen en relaties. We zijn toen met die vraag aan de slag gegaan en daar is ABCDate uit naar voren gekomen. ABCDate werkt zowel online als offline. Via de website en app kun je chatten, berichtjes plaatsen op het prikbord en reageren. Offline kun je deelnemen aan de vele feestavonden en uitjes. Iedereen kan voor zichzelf bepalen waar hij of zij behoefte aan heeft.”

Vriendschap of liefde

Obie is een jaar geleden lid geworden van ABCDate. “Ik hoorde er iedereen wel een beetje over praten in de wandelgangen bij de dagbesteding en ook in de groep ging het erover. Toen kreeg ik het  advies om het eens te proberen. Ik heb toen meegedaan aan de gala-avond in Roosendaal. Je kreeg dan een bordje met je naam en wat je wil; vriendschap of liefde. Toen ik meedeed, ging ik voor de liefde. Het was die avond best druk en heel gezellig. Ik zou nog wel eens een keer mee willen doen, maar dan voor vriendschap, want ik heb sinds een maand een relatie. Ik heb hem toevallig niet ontmoet via ABCDate hoor”, zegt Obie lachend.

Een veilige omgeving

Ook in de app is Obie actief. “Laatst heb ik nog iemand via de chat leren kennen uit Roosendaal. We waren allebei op zoek naar vriendschap. We gingen eerst een beetje praten en binnenkort spreken we wat af. Je kunt in je profiel het aantal kilometers aangeven, hoe oud iemand mag zijn en of je vriendschap of liefde zoekt. Zij had mij een berichtje gestuurd en nu gaan we volgende maand wat drinken. We spreken elkaar inmiddels ook al via WhatsApp.” Sofie: “Het is heel fijn dat Obie eerst in de veilige omgeving van ABCDate kennis kan maken met iemand. Veiligheid staat bij ons dan ook echt op nummer één. Begeleiders van deelnemers kunnen altijd ondersteunen, net zoals onze helpdesk. Zodra Obie iemand uitnodigt voor een ontmoeting krijgt haar begeleider daar een berichtje van. De begeleider kan de chats niet meelezen, maar kan indien nodig, op de achtergrond meehelpen.”

ABCDate festival

ABCDate is inmiddels uitgegroeid tot een groot platform. Sofie: “We hebben nu rond de 4.000 deelnemers, verspreid over het hele land. De meeste deelnemers komen uit Noord-Brabant en om heel specifiek te zijn uit Tilburg.” “Hé, daar kom ik vandaan!”, zegt Obie blij. “Dan had je laatst naar het ABCDate festival in Tilburg moeten komen! We organiseren zo’n vier keer per jaar een groot feest op verschillende locaties in Nederland”, zegt Sofie enthousiast.

Lijkt het je leuk om ook lid te worden van ABCDate?

Voor bewoners van S&L Zorg is het helemaal gratis. Ook de feestavonden. Ben je nog geen lid maar wil je gewoon een keer komen kijken bij een feestavond? Houd dan de agenda in de gaten, meld je aan via info@abcdate.nl en kom gezellig langs!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud