Volg ons
Search
Close this search box.

Lekker en voedzaam

Hoe krijg je het voor elkaar dat al die maaltijden ook lekker en voedzaam zijn? "Dat kan niet", gevolgd door een harde lach is het korte antwoord van chefkok Richard Weertman. Samen met eerste kok Roland van Daele ontvangt hij ons in de centrale keuken. "Als je gebalanceerd eet zijn er namelijk ook maaltijden die je minder lekker vindt. En een keertje minder gezond, maar extra lekker, mag natuurlijk ook", legt Richard uit.

Dagelijkse routine keukenteam:

  • +/- 350 warme maaltijden.
  • Keuze uit twee menu’s.
  • Elke bewoner mag opgeven wat hij/zij echt niet lekker vindt.
  • Circa 50 verschillende dieet-afwijkingen.
  • Maaltijden worden vers gemaakt.

Het keukenteam van S&L Zorg bereidt meer dan 100.000 warme maaltijden per jaar. Dat is een enorm aantal. Daarom is het goed onze neus eens te steken in de potten en pannen van de keuken. Het keukenteam bestaat uit twaalf medewerkers, die zes dagen per week de maaltijden vers bereiden en vervoeren. “Onderschat niet dat een groot deel van ons werk logistiek is. We koken voor veel bewoners die op verschillende locaties wonen, maar hebben ook nog te maken met keuze uit maaltijden, dieetafwijkingen en voorkeuren van bewoners. Twee mensen uit ons team zijn volledig belast met het vervoer van de maaltijden”.

Wat opvalt, is dat hoewel het ochtend is er volop gekookt wordt. Hoe krijg je zo’n maaltijd dan ‘s avonds goed op een bord in de woning? Roland legt het uit: “We koken eerst de maaltijden en stoppen die in speciale bakken. Direct na de bereiding koelen we de maaltijden in een speciale cel razendsnel terug tot een temperatuur van vier graden. Vanaf dat moment blijft de maaltijd continu koel. Eerst hier in onze koeling, tijdens het transport in speciale boxen en daarna in de woning in de koelkast. In de woning wordt de laatste hand gelegd aan de maaltijd. Begeleiders weten exact hoe lang de maaltijden nog in de speciale stoomovens in de woning moeten. Het hele proces zorgt ervoor dat de voedingswaarde en smaak zo goed mogelijk zijn en blijven.”

“Afwisseling vinden we vooral belangrijk. Daarom koken we ook zonder receptuur. Ongeveer 350 mensen krijgen dagelijks een warme maaltijd uit de keuken. Elke dag is er de keuze uit twee menu’s. Elke bewoner mag opgeven wat hij/zij echt niet lekker vindt.Er zijn circa 50 verschillende dieetafwijkingen. Maaltijden worden vers gemaakt. De meeste mensen wonen hier jaren en je wil toch niet twintig jaar dezelfde rode kool?”, zegt Richard. Dus de rode kool van Roland smaakt anders dan die van jou? “Ja en de hachee zeker!”, vult Roland lachend aan. “We moeten zo koken dat het voor zoveel mogelijk mensen lekker is. We gebruiken natuurlijk ook kruiden om zaken op smaak te brengen. Zout gebruiken we minimaal.”

Keuken kok koken eten warm

“Hoewel we ontzettend trots zijn op ons werk zien we eigenlijk het liefste dat er in de woning zelf gekookt wordt. De geur van het eten dat op het vuur staat, het geluid, de beleving echt in de woning. Helaas is dat praktisch gezien en qua tijd vaak niet haalbaar. Gelukkig zien we wel op verschillende plekken andere initiatieven, waar er van eten echt een beleving gemaakt wordt. Bijvoorbeeld vrijwilligers of verwanten die samen met cliënten een keertje komen koken of een feestelijke aankleding als er iets te vieren is.” Terwijl de heren verder gaan met de hectiek van het koken, loop ik met de fotografe weer naar buiten. De geuren zitten nog in mijn hoofd. Het is elf uur ‘s ochtends, maar toch heb ik nu wel heel veel zin in die Tortelinni di Parma met Italiaanse salade!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud