Volg ons
Search
Close this search box.

Grenzen verschuiven

Sabine de Kok heeft veel gezien van S&L Zorg in de 21 jaar dat ze hier al werkt. Na haar start als stagiaire werkte ze op woningen en dagbesteding. Ze was onder andere cliëntbegeleider maar ook afdelingshoofd, nu is ze coördinator vrijwilligerswerk en verantwoordelijk voor de tevredenheid van zo’n 225 vrijwilligers bij S&L Zorg. Ook leidt ze het project: Verschuiven van Grenzen, bedoeld om het vrijwilligerswerk te verbreden. “Ik was laatst aan het winkelen met mijn gezin in Breda. Toen zag ik één van de vrijwilligers met een cliënt ook samen winkelen. Dan zie je direct de toegevoegde waarde van het vrijwilligerswerk”, begint Sabine direct haar verhaal.

Vrijwilligerswerk kan veel doen, niet alleen voor de cliënt, maar ook voor de vrijwilliger zelf. We zien veel gepensioneerden die juist iets heel anders willen doen dan tijdens hun werkzame leven. Maar ook zien we veel mensen die tijdelijk geen werk hebben en werkervaring op willen doen. Sabine: “We kijken nu steeds meer hoe we de kracht van de vrijwilliger optimaal kunnen inzetten, zijn sommige regels of afspraken niet beperkend? Een vrijwilliger kan vaak meer tijd, rust en één-op-één aandacht bieden dan een medewerker. Daar maken we graag gebruik van. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld niet de tijd vrij maken om met een cliënt eens rustig samen tv te kijken, ook al genieten sommige cliënten daar enorm van.”

“Cliënten, collega’s, verwanten en andere vrijwilligers zijn zelf de grootste ambassadeur.”

Als experiment in het project Verschuiven van Grenzen geven vrijwilligers zelfstandig snoezelbaden aan cliënten. Het effect is dat er meer tijd voor de cliënt gemaakt wordt en er vaker snoezelbaden worden gegeven. “Rustig de tijd nemen kan zoveel toevoegen. Ik had een vrijwilliger die tussen twee banen door bij ons aan de slag ging op Educatief. Toen hij weer een baan vond, wilde hij iets blijven doen voor onze cliënten, maar dan wat minder vaak. Met een cliënt die hij al kende, bleef hij contact houden. Gewoon even koffiedrinken in de stad bijvoorbeeld. Maar stap-voor-stap neemt de band toe en durven ze allebei meer samen te ondernemen. Laatst zijn ze zelfs samen naar De Kuip geweest. Moet je kijken wat dit proces heeft gedaan voor de cliënt!”, vertelt Sabine.

Je ziet bijzondere ontwikkelingen bij S&L Zorg. Zo kan vrijwilligerswerk ook de integratie bevorderen. Sabine: “Er begon een vrijwilligster, afkomstig uit een ander land, bij ons op de dagbesteding. Ze wil dolgraag integreren door vrijwilligerswerk en is hard bezig om onze taal te leren. Betaald werk vinden bleek erg lastig, maar integreren door vrijwilligerswerk op de dagbesteding lukte wel. Het werd ons duidelijk dat ze daar waarschijnlijk niet haar werk van zou kunnen maken. Daarom hebben we haar laten meedraaien als vrijwilliger bij de huishoudelijke dienst. Dat lukte goed. Ze volgde de cursus mee die ook de andere medewerkers van de huishoudelijke dienst volgden en nu is ze recent gestart in onze flexpool van de huishoudelijke dienst en heeft dus een betaalde baan.” Bij S&L Zorg stromen jaarlijks één of twee vrijwilligers door naar de BBL-opleiding, dit vergroot de kansen op een baan.

Boom Lambertijnenhof Ontmoetingscentrum tuingroep

Bij S&L Zorg is er altijd genoeg te doen voor extra vrijwilligers, maar we nemen niet zomaar iedereen aan. In het intakegesprek kijken we samen met de vrijwilliger of er echt passend werk is. Is het leuk, leerzaam, verrijkt het het leven van een cliënt én de vrijwilliger? Pas als er echt een match is, starten we. “Opvallend is dat we best veel aanmeldingen krijgen. Een deel van de vrijwilligers hoef ik niet zelf te werven. Cliënten, collega’s, verwanten en andere vrijwilligers zijn zelf de grootste ambassadeur!”, zegt Sabine.

Sabine heeft veel gezien bij S&L Zorg, maar wat vindt ze nu het leukste werk? “Veel ballen tegelijk in de lucht houden, dat is het leukste. Mijn eerste baan was bij cliënten die zware gedragsproblemen hadden. Deze cliënten kunnen door hun problematiek zeer afwisselend en onverwacht gedrag laten zien. Je moet dan heel flexibel zijn. Misschien een beetje vreemd, maar de coördinatie van het vrijwilligerswerk heeft daar veel raakvlakken mee. Geen dag is hetzelfde!”

Verschuiven van grenzen

Bij S&L Zorg willen we de kwaliteiten van vrijwilligers nog beter benutten en meer kansen bieden extra ervaring op te doen, te leren en te groeien. We kijken daarom met elkaar waar we de grenzen van het vrijwilligerswerk wat verder kunnen opschuiven. Werkgroepen onderzoeken de verschillende aspecten binnen het project met de titel: Verschuiven van Grenzen.

We ontwikkelen een sterk cursus-aanbod om de bestaande en nieuwe vrijwilligers op te leiden en ontwikkelen handige hulpmiddelen, zoals kaartjes met korte instructies. We zullen ook vrijwilligers gaan werven met specifieke kwaliteiten die passen bij de specialistische zorg van onze cliënten.

Centraal in het hele project staat een aantal experimenten. Er wordt zorgvuldig gekeken naar één bepaalde activiteit. We vergaren informatie, leren en sturen bij. Voorbeelden van deze experimenten zijn helpen bij de maaltijd en het geven van een snoezelbad. Uiteraard kijken we heel goed welke activiteiten geschikt zijn en passen bij de cliënt en passen bij de vrijwilliger!

Als de experimenten succesvol zijn, kunnen we een nieuwe werkwijze inzetten. Dan bereiken we ook ons echte doel: de cliënt meer laten genieten van extra aanvullende zorgactiviteiten.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud